2009. augusztus 30., vasárnap

Almakehely

Egy ideig körte recepteken agyaltam, hogyan lehetne hasznosítani a sok lehullott gyümölcsöt, most az almán a sor. Ami lehull a fáról, azt aznap, vagy másnap el kell fogyasztani, mert az ütődés miatt nem bírja huzamosabb ideig. Manócska pedig szinte minden darabot kipróbál, de csak nagyon ritkán talál olyat, amelyet érdemesnek tart rá, hogy második falatot is egyen belőle.

Hozzávalók 3 pohárhoz:

8 alma
1 joghurt
2 evőkanál méz
csipet fahéj
1 citrom
6 db babapiskóta
1 marék mogyoró
2 evőkanál almapálinka

Az almákat meghámoztam, apró kockákra vágtam. 1 evőkanál mézzel és fél citrom reszelt héjával és levével megpároltam az almát. A joghurtot összekevertem 1 kanál mézzel és a citrom másik felének reszelt héjával. A mogyorót késsel felaprítottam. A babapiskótát összetörve elosztottam a poharak alján, majd 2 pohárban a babapiskótát meglocsoltam 1-1 evőkanál almapálinkával (a harmadik pohár Manócskáé). Következett a megpárolt alma, majd az alma tetejére kanalaztam a joghurtot. Aprított mogyoróval díszítettem. 


2009. augusztus 26., szerda

Sültpaprikatekercs

Mindig nehezen állok neki a paprikát megsütni, mert olyan rémesen macerásnak tűnik az egész, de minden alkalommal megállapítom, hogy a végeredmény miatt megéri. Általában csak egyszerű salátát készítek a megsütött paprikákból, de most a saláta mellé egy fetával töltött változatot is kitaláltam. Mert, ha már nekiálltam sütni, akkor jó nagy adagot raktam a sütőbe.

Hozzávalók:
3 db kápia paprika
10 dkg feta
2 evőkanál tejföl
friss bazsalikom
bors

A paprikákat megmostam, majd egy tepsire helyezve 180 fokra előmelegített sütőbe raktam. 25 perc alatt megsütöttem, közben 2-3 alkalommal megforgattam a paprikákat. Kivettem a sütőből és egy edénybe raktam, amelyet néhány percre lefedtem, hogy a paprika könnyebben hámozható legyen. Amikor már megfoghatóra hűlt megszabadítottam a héjától a paprikákat, a csumát és magokat eltávolítottam. Minden paprikát kettévágtam és egy vágódeszkára terítettem. Amíg hűltek a paprikák elkészítettem a tölteléket: a bazsalikomot felaprítottam, a fetát egy tálban villával összetörtem, hozzákevertem a tejfölt, bazsalikomot és frissen őrölt borssal ízesítettem. A fetakrémet elosztottam a paprikákon és óvatosan feltekertem.


2009. augusztus 23., vasárnap

VKF XXVII - Húsos csomagocskák

Lúdanyó nagyon ötletes VKF témát választott, ami nálam nagyon aktuális. Szeptemberben tarunk majd gyerekzsúrt, addig is gyűjtögetem az ötleteket. Én abból indultam ki, hogy valami olyasmit készítsek, ami előre elkészíthető, nem az utolsó pillanatban van vele a legtöbb macera. A rétescsomagok elkészíthetőek néhány nappal korábban és mélyhűtőben várhatják a nagy napot, akkor gyorsan előkaphatjuk és néhány perc alatt friss rétescsomagokat tudunk varázsolni az asztalra.

Hozzávalók 20 darabhoz:
25 dkg darált hús
2 közepes sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 kiskanál cayenne bors
friss koriander

1 csomag réteslap (8 lapos)
10 dkg vaj

A répát megpucoltam és a reszelő nagyobbik lyukán lereszeltem. Az olajat egy serpenyőben felmelegítettem, majd megpirítottam az apróra vágott hagymát. Hozzáadtam a darált húst és folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítottam. Belekevertem a fűszereket és a répát, és további 10 percet pirítottam, míg a répa is megpuhult és a hús alól elpárolgott a leve. Kicsit hűlni hagytam. Az első réteslapot kiterítettem bekentem olvasztott vajjal, majd ráhelyeztem a második lapot, amit szintén bevajaztam. 5 egyenlő széles csíkra vágtam. Egy kevés tölteléket a csík szélére helyeztem, majd háromszög alakban ráhajtottam a réteslapot a töltelékre, és háromszög alakban folytattam a hajtogatást a lap végéig. A többi réteslappal is hasonlóan jártam el. A kis háromszögeket egy tepsibe helyeztem és a tetejüket is megkentem olvasztott vajjal. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütöttem. (Mélyhűtött változat esetén 25-30 percig süssük).


2009. augusztus 20., csütörtök

Kenyérlángos

Kb. 2 éve sütöttem először itthon kenyérlángost. Amikor a receptet keresgéltem meglepődtem, hogy a Pomposnak saját honlapja is van. Természetesen kipróbáltam a receptet, de azóta egy picit változtattam rajta. Ma a következő recept alapján készült:

Hozzávalók:
½ kg liszt
2 közepes burgonya
2,5 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál só

A tetejére:
1 nagy pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
3 vöröshagyma
20 dkg szalonnás parasztsonka

A burgonyákat felkockáztam, megfőztem. A lisztet egy tálba szitáltam, belekevertem az összetört burgonyát, hozzáadtam a többi hozzávalót és tésztát dagasztottam. Másfél órát kelesztettem, közben egyszer átgyúrtam. A tésztát egy sütő méretű tepsi aljára simítottam. A fokhagymát megpucoltam, a tejfölbe nyomtam, elkevertem. A vöröshagymát és sonkát felaprítottam. A tejfölt a tészta tetejére simítottam, majd rászórtam egyenletesen a hagymát és sonkát. 220 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem.


2009. augusztus 19., szerda

Zöldség szendvics


Hozzávalók:
1 közepes padlizsán
2 kis cukkíni
3 paradicsom
1 kápia paprika
1 lilahagyma
20 dkg fetasajt
1 dl olívaolaj
bazsalikom
kakukkfű
petrezselyem
só, bors

A padlizsánt és cukkínit megpucoltam, majd a padlizsánt körszeletekre, a cukkínit hosszában felszeleteltem. A zöldfűszereket felaprítottam, majd felét belekevertem a olajba, amit még sóztam és frissen őrölt borsot szórtam bele. A szeletelt zöldségeket 1 órára bepácoltam a fűszeres olajba. A paprikát és hagymát apró kockákra vágtam. A fetát villával összetörtem, belekevertem a megmaradt zöldfűszereket, a felaprított paprikát, hagymát és enyhén sóztam, borsoztam. A zöldségeket felhevített serpenyőben hirtelen megsütöttem (nem használtam már olajat, mert a pácolás miatt eléggé megszívták magukat). A paradicsomot felszeleteltem., és elkészítettem a szendvicseket: 1 szelet padlizsán, 1 szelet paradicsom, 1 kanál feta, a tetejére pedig 1 szelet cukkíni.



2009. augusztus 17., hétfő

Őszibarack csőben sütve


Hozzávalók:
1 kg őszibarack
3 evőkanál vodka
2 tojás
2 tojássárgája
8 dkg porcukor

A barackot megpucoltam, kimagoztam, majd elnegyedeltem. Tűzálló tálba helyeztem az őszidarabokat, és megpermeteztem a vodkával. Az egész tojásokat, a tojássárgával és a cukorral gőz fölött, folyamatosan habverővel kevergetve sűrű krémmé főztem (kb.12 perc). A mártást a barackra kanalaztam. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Grill beállítást használva, addig sütöttem, amíg a teteje megbarnult (kb.15 perc).
 




2009. augusztus 14., péntek

Sajtgolyók

Főztem idén először néhány üveg áfonyalekvárt. Amióta elkészült tervezgetem, hogy rántott sajtot készítek, mert nagyon szeretem a finom áfonyalekvárba mártogatni. A rántott sajt még nem készült el, de a sajtgolyók mellé is nagyon jól illik az áfonya.

Hozzávalók:
15 dkg sajt
1 dl tejföl
1 tojássárgája
4 evőkanál zsemlemorzsa
petrezselyem
só, bors
zsemlemorzsa a hempergetéshez
olaj a sütéshez

A sajtot lereszeltem, majd összekevertem a tejföllel és a tojássárgájával. A petrezselymet megmostam, aprítottam, hozzákevertem a sajthoz, sóztam, borsoztam. A végén kevertem hozzá a zsemlemorzsát fokozatosan, hogy formázható állagú masszát kapjak. Amikor a massza összeállt, nedves kézzel apró sajtgolyókat formáztam. Az olajat egy serpenyőben felmelegítettem (fontos, hogy nagyon forró legyen). A sajtgolyókat zsemlemorzsába hempergettem és a forró olajban kisütöttem.


2009. augusztus 12., szerda

Körtefagylalt

Még mindig rendületlenül potyognak le a körték a fáról, főleg ilyen szeles időben. A puha, kicsit törött körtéknek viszont nagyon jó felhasználási módja ez a fagylalt.

Hozzávalók: 
15-18 közepes méretű puha körte
5 dkg étcsokoládé
4 dl tejszín
2 evőkanál cukor

A tejszín felét felmelegítettem és felolvasztottam benne a csokoládét. Amíg hűlt a körtéket megpucoltam, magházukat eltávolítottam, majd összeturmixoltam. A maradék tejszínt a cukorral kemény habbá vertem. A körteturmixot összekevertem a csokis tejszínnel, majd óvatosan belekevertem a felvert tejszínhabot is. Néhány órára a hűtőszekrénybe tettem, majd fogyasztás előtt fagylaltgéppel fagyasztottam. A maradékot mélyhűtőbe tettem, másnap is nagyon finom krémes állagú volt.


2009. augusztus 11., kedd

Olívapasztás karaj

Hétvégén nagyon grillezhetnékem volt, ezért szombat délelőtt jól be is vásároltam mindenféle grilleznivaló finomságot, de nem igazán jött össze a kerti grillezés. Viszont a bepácolt húst és zöldségeket el kellett készíteni, így maradt a konyhai sütögetés. Azért így is nagyon finom lett minden. És végre sikerült a régen áhított grillezett padlizsánt is elkészítenem. Ezt a göngyölt karajt is parázson szerettem volna elkészíteni, talán majd legközelebb. Eredetileg az olívakrémet is én terveztem elkészíteni, de volt itthon egy Aldiban vásárolt változat, amit nem tudtam nem kipróbálni.

Hozzávalók:
60 dkg karaj
2 evőkanál mustár
1 dl olívaolaj
friss kakukkfű, oregánó, bazsalikom
bors
4 evőkanál olívapaszta
8 szelet bacon

A karajt kicsontoztam, majd egy óriás karajszeletet kerekítettem belőle (egy hosszú pengéjű késsel óvatosan, hogy ki ne szakadjon, körbe-körbe vágtam). Mivel nagyon nagy lett a szelet 2 részre vágtam. Kicsit megklpfoltam, majd bekentem a szeleteket mustárral, frissen őrölt borssal, meghintettem a frissen aprított zöldfűszer keverékkel. Egy üvegtálba helyeztem és ráöntöttem az olajat. Így pácolódott 2 napig. Sütés előtt kiszedtem a pácléből, megkentem egyik oldalukat az olívapasztával, és feltekertem a húsokat. Mindkét tekercset baconba csavartam. Tűzálló tálban lefóliázva 200 fokos sütőben 45 percet sütöttem, majd a fóliát levettem és 180 fokon további 15 percet pirítottam. 


2009. augusztus 10., hétfő

Marikának

Ezt a süteményt készítette nekünk utoljára. Sajnos többet már nem tanulhatok Tőle.

SZAVARIN

Hozzávalók:
A tésztához:
1 dl tej
4 db tojás
25 dkg liszt
4 dkg kakaó
csipet só
2,5 dkg porcukor
10 dkg olvasztott vaj
3,5 g szárított élesztő

A sziruphoz:
10 dkg kristálycukor
75 ml fehérbor
45 ml brandy

A díszítéshez:
2 dl tejszín
eper, málna

A tészta hozzávalóiból dagasszunk tésztát, majd hagyjuk kb. 1 órát kelni. Vékonyan vajazzunk ki egy kuglófformát, majd a tésztát öntsük át a formába, és kelesszük további 20 percet. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percet. Vegyük ki a tésztát a formából. 
A cukrot, a bort és 75 ml vizet állandóan kevergetve melegítsük fel, míg a cukor el nem olvad, majd gyöngyözve forraljuk 2 percet. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a brandyt. A szirupot kanalazzuk a tészta tetejére. 
A közepét díszítsük eperrel, málnával és a felvert tejszínhabbal.


2009. augusztus 8., szombat

Juhtúrós sztrapacska

Múlt hétvégén vörösboros marhapörkölt készült a bográcsban, barátainkat láttuk vendégül vacsorára.  Férjem huga azonban elültette a bogarat a fülemben, hogy valami fenségesen finom vörösboros marhapörköltet evett juhtúrós sztrapacskával. A sztrapacska készítésen az utolsó pillanatig gondolkodtam, mert már megpróbálkoztam vele máskor is, de valami ragadós massza lett csak belőle. De addig mondogattam, hogy végül csak sikerült meggyőznöm magam, és kicsit félve ugyan, de nekiálltam elkészíteni. Először nem tudom mit ronthattam el, de most egészen jól sikerült.

Hozzávalók 6 személyre:
1,2 kg krumpli
½ kg liszt
1 tojás
½ kg juhtúró
1 nagy pohár tejföl
20 dkg csemege szalonna
só, bors

A krumplit meghámoztam, majd az apró lyukú reszelőn lereszeltem. Hozzákevertem a tojást, sóztam, borsoztam, majd apránként annyi lisztet adtam hozzá, hogy galuska sűrűségű masszát kapjak. Feltettem vizet forralni, amikor felforrt megsóztam, majd nokedliszaggató segítségével a massza kb. harmadát a vízbe szaggattam. Miután a sztrapacska feljött a víz felszínére még 3-4 percet főztem, majd szűrőlapáttal kiszedtem egy tűzálló tálba, és következett a második, majd harmadik adag megfőzése. Amíg a sztrapacska főtt a szalonnát apró kockákra vágtam és egy serpenyőben ropogósra pirítottam. A juhtúrót a tejföllel simára kevertem. Az első adag sztrapacskára halmoztam a túró harmadát, majd következett két újabb hasonló réteg. A szalonnát zsírjával együtt a sztrapacska tetejére öntöttem. 
Tálalás előtt 20 percre a sütőbe tettem felmelegedni. 


2009. augusztus 7., péntek

Csokoládés málnafagylalt

Ezen a nyáron fagylaltból is kevesebb készült itthon, mint ahogy terveim között szerepelt. A meleg hiányára nem lehet panaszom, de valamiért mégis kevesebb fogyott, mint szokott. 

Hozzávalók:
20 dkg málna
10 dkg étcsokoládé
15dkg mascarpone
3 dl tejszín
2 lapos evőkanál cukor

A tejszínt felmelegítettem, beletördeltem a csokoládét, és folyamatosan kevergetve megolvasztottam. A málnát botmixerrel összeturmixoltam. A csokis tejszínt és a cukrot összekevertem a mascarponeval, végül hozzákevertem a málnát. Laposabb tálba öntöttem, és beraktam a fagyasztóba. 3 alkalommal kb. 30 percenként botmixerrel összeturmixoltam. 


2009. augusztus 6., csütörtök

Vörösborban főtt körte márványsajttal töltve

Erre a márványsajttal töltött körtére már nagyon régóta fáj a fogam, de eddig még nem készítettem, mivel csak én szeretem a márványsajtot, és körtét emiatt nem akartam vásárolni. De mivel idén itt a rengeteg felhasználásra váró körte az udvarban, elkészítettem, még akkor is, ha tudtam, hogy csak én eszek majd belőle. 

Hozzávalók:
8 db közepes körte
5 dl száraz vörösbor
3 dl víz
csipet fahéj
8 szem bors
15 dkg márványsajt
10 dkg natúr vajkrém
5 dkg darált dió
só, bors

Az érett, de kemény körtéket megpucoltam, félbevágtam, és karalábévájóval kikapartam a magházát. A bort a vízzel felforraltam a fahéjjal és borssal, majd belehelyeztem a felezett körtéket és 12 percig főztem, míg megpuhultak, de még nem estek szét. Kiszedtem a borból és hagytam kihűlni. A márványsajtot és a vajkrémet botmixerrel összeturmixoltam, majd belekevertem egy kevés sót, frissen őrölt borsot és a darált diót. A keveréket kiskanállal belehalmoztam a körték kivájt magházába, majd az egészet hűtőbe helyeztem. Tálalás előtt 15-20 perccel célszerű kivenni a hűtőből, hogy a sajt kicsit felengedjen. 


Ötletadó: Lajos Mari, Hemző Károly - 99 vendégváró 

2009. augusztus 5., szerda

Körtés-málnás csokifelfújt

Néhány hete folyamatosan érik a kertben a körte és az alma, úgyhogy keresem a felhasználási lehetőségeket. Tudom nem süteményekbe meg egyéb "haszontalan" ételekbe kéne felhasználni, hanem megenni nyersen, de ennyit nem bírunk megenni. Ez a nyár nálunk kifejezetten jó gyümölcshozamú volt, csak a füge nem akar még beérni, eddig csak néhány érett szemet találtam. 

A következő felfújtat mát háromszor is elkészítettem, annyira finom, és hogy télen se kelljen nélkülözni, előrelátóan fagyasztottam is hozzá felkockázott körtét. Először csak körtével készítettem, akkor a sütési idő 20 perc volt, ahogy a forrásreceptben is szerepel. De második alkalommal megtuningoltam egy kis málnával is, ami nagyon jót tett az amúgy is csudafinom sütinek. Gondolom azért mert a málna több nedvességet adott hozzá, a sütési idő majdnem kétszeresére nőtt. De megérte, még ebben a nagy melegben is.

Hozzávalók:
6-8 kisebb körte
10 dkg málna
3 tojás
5 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
csipet só

A csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztottam. Amíg egy kicsit hűlt a tojások sárgáját fehéredésig kevertem a cukorral, és a fehérjét kemény habbá vertem egy csipet sóval. Az olvasztott csokit belekevertem a tojássárgájába, majd hozzákevertem a lisztet is. A körtét meghámoztam, apró kockákra vágtam és a málnával együtt belekevertem a tojásos masszába. Utoljára következett a fehérjehab, melyet óvatosan kevertem a gyümölcsös masszához.
Kivajaztam, liszteztem egy tortaformát, beleöntöttem a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percet sütöttem.

Ötletadó: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2008/11/krts-csokifelfjt-lertkelt-konyhai.html


2009. augusztus 3., hétfő

Zöldborsós lepény

Az utólagos receptleírásokkal az a baj, hogy amikor felkerül a blogra már régen aktualitását vesztette. Még bőven volt finom zsenge zöldborsó, amikor ez a lepény készült, de nem hagyhatom ki a gyűjteményemből, mert jövőre is szeretném elkészíteni. Az aktuális ételeimmel, illetve csak a fényképekkel történt egy kis keveredés, mert kölcsön géppel készítettem az utóbbi 2 hétben a képeket, és a kártyát visszaadtam, anélkül, hogy letöltöttem volna a képeket. Elveszni azért nem vesztek el a képek, de nem tudom mikor kerülnek vissza. Addig is szemezgetek a régi receptek között.

Hozzávalók:
25 dkg leveles tészta
20 dkg tisztított zöldborsó
2 evőkanál vaj
1 csokor újhagyma
2 tojás
1,5 dl tejszín
10 dkg sajt
friss bazsalikomlevél
só, bors, szerecsendió

A fagyasztott leveles tésztát kiengedtem, majd kinyújtottam és kibéleltem vele egy tortaformát. Serpenyőben felolvasztottam a vajat, majd megpároltam benne a felkarikázott újhagymát. A leveles tésztán egyenletesen elosztottam és rászórtam a zöldborsót. A bazsalikomleveleket apróra tépkedtem és azt is rászórtam a tésztára. A tojásokat összekevertem a tejszínnel, sóztam, borsoztam, csipet őrölt szerecsendiót adtam hozzá, majd belereszeltem a sajtot is. A masszát ráöntöttem a tésztára. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.

Forrás: Nők Lapja Konyha - 2009 június


2009. augusztus 2., vasárnap

Töltött padlizsán

Az idei nyár szinte teljesen padlizsánmentesen telt nálunk, pedig nagyon szeretjük. De szerencsére még nincs vége a szezonnak, és még nagyon sok recept várakozik kipróbálásra, úgyhogy, ami késik nem múlik, remélhetőleg... 

Hozzávalók 2 személyre:
2 db közepes padlizsán
20 dkg sertéspörkölt
2 evőkanál sűrített paradicsom
5 dkg reszelt sajt

A padlizsánt csíkosra hámoztam, majd hosszában bevágtam és óvatosan kikapartam a belsejét, ügyelve, hogy nehogy kilyukasszam. Enyhén megsóztam belülről. A sertéspörköltet a sűrített paradicsommal és a padlizsán kikapart belsejével elektromos aprítóban összeaprítottam, majd beletöltöttem a padlizsánokba. 200 fokos sütőben fóliával letakarva 30 percet sütöttem. Leszedtem a fóliát, megszórtam a reszelt sajttal és további 10 percet pirítottam a sütőben.