2011. április 23., szombat

Töltött gömbcukkíni

Amikor néhanapján eljutok a piacra, mindig megállapítom, hogy bizony a piac nem a sarki zöldséges. De mivel ennek ellenére nagyon ritkán megyek piacra, mindig a meglepetés erejével hat, hogy mennyi minden sorakozik az asztalokon. Ilyen volt ez a gömbcukkíni is, amit eddig csak képekről ismertem. Az ára megegyezett a nekem megszokott hosszú fajta árával, ezért nem volt kérdés, hogy melyiket választom. Abban is biztos voltam, hogy tölteni fogom, csak a tölteléket kellett kitalálni. Ez kerekedett belőle:

Hozzávalók:
4 db gömbcukkíni
3 közepes burgonya
1 evőkanál vaj
10 dkg sajt
1 kis fej hagyma
2 aszalt paradicsom
10 szál snidling
só, bors

A krumplit meghámoztam, kockákra vágtam, enyhén sós vízben megfőztem. Amikor megfőtt összetörtem és a vajjal simára kevertem. A sajtot lereszeltem és az apróra vágott hagymával, paradicsommal és snidlinggel és egy kevés frissen őrölt borssal együtt a krumplihoz kevertem. A cukkínik tetejét levágtam, a magot kikapartam a közepéről. Beletöltöttem az elkészített tölteléket, majd a tetejüket visszahelyeztem. 200 fokos légkeveréses sütőben (előmelegítés nélkül) 35 percet sütöttem.
Sült sonkaszeletekkel tálaltam.