2013. január 21., hétfő

Narancsos-diós guba

Hazafele az oviból Dóri megkérdezte, hogy van-e még otthon narancs. Igenlő válaszom hallva, előadta a kitűnő ötletét, miszerint akkor ha hazaértünk, készítsünk narancsfagyit. Nem tudom honnan jött az ötlet így tél közepén... Én el is feledkeztem róla, másról beszélgettünk tovább. Amikor hazaértünk, első mondat levetkőzés után: "Akkor kezdhetjük, amit az autóban megbeszéltünk?" A gyerek nem felejt :) Így készítettünk egy kis adag narancsfagyit, és a maradék szikkadt kifliből egy kis narancsos-diós gubát.


Hozzávalók:
3 db kifli
4 dl tej
2 dkg vaj
2 tojás
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 marék dió
1 narancs

A tejet a vajjal, a vaníliás cukorral, a narancs lereszelt héjával és a tojások sárgájával folyamatosan kevergetve felmelegítettem, míg a vaj és cukor elolvadt. A kifliket felkarikáztam, egy tűzálló tálba terítettem, majd ráöntöttem a tejet. A diót ledaráltam és a kiflire szórtam. A narancsot apróra vágtam, ezt is egyenletesen elosztottam a kifli tetején. A tojásfehérjéből a maradék 2 kanál cukorral kemény habot vertem. A kifli tetején egyenletesen elosztottam a habot. 180 fokos sütőben légkeveréssel 15 percet sütöttem.

2013. január 20., vasárnap

Narancsos gríz narancskaramellel

Nem vagyunk nagy narancs fun család, nem sokszor veszek narancsot, csak ha valamihez kifejezetten erre van szükségem. De a fán érett igazi lédús narancsnak én sem bírtam ellenállni, vettem egy rekesszel belőle. Ezt megkóstolva értem, hogy mit lehet a narancson szeretni. Egyszerűen összehasonlíthatatlan az íze, zamata a ládában érleltével. Csak esszük, isszuk sorba egymásután, és nem tudod abbahagyni... De azért 10 kg mégiscsak 10 kg. Kerestem valami jó kis narancsos desszert receptet, amivel azért nem kell órákat a konyhában tölteni.


Hozzávalók:
A grízhez:
4 dl frissen facsart narancslé
2 dl tej
10 dkg búzadara
1 evőkanál cukor

A karamellhez:
2 evőkanál cukor
0,5 dl frissen facsart narancslé
2 dkg vaj

A hozzávalókból a tejbegrízhez hasonlóan narancsgrízt főztem. Elosztottam négy tálkába. A karamellhez a cukrot karamellizáltam, levettem a tűzhelyről , hozzáöntöttem a narancslét és a vajat. Alacsony hőfokon, addig kevergettem, amíg a cukor fel nem olvadt. A besűrűsödött narancskaramellt a grízes tálkák tetején elosztottam. Melegen, hidegen fogyasztva is nagyon finom.