2011. június 21., kedd

Gesztenyés-meggyes muffin

A muffin az a süti, aminek este nyolckor sem késő nekiállni megsütni. Ennek ellenére ritkán készítem. De tegnap este sütni szerettem volna valami gyorsat, ráadásul vásárolni sem volt időm, így abból kellett gazdálkodni, ami itthon volt. A gesztenyét gyorsan előkaptam a mélyhűtőből, ez volt a kiindulási alap, és egy kis receptkeresgélés után ez lett az eredmény:

Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg vaj
3 tojás
5 dkg cukor
5 dkg liszt
½ csomag sütőpor
1 csipetnyi só
10 dkg étcsokoládé
12 szem meggy

A vajat mikroban megolvasztottam. A gesztenyemasszát villával összetörtem, a vajjal elkevertem. A kapott masszába belekevertem a tojásokat, majd a száraz hozzávalókat. A csokoládét apróra vágtam, és óvatosan a tésztába forgattam. Muffinpapírba kanalaztam a masszát, minden muffin közepére egy magozott meggyet nyomtam. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem.

 

2011. május 9., hétfő

Fokhagymás csigák

A vasárnapi mit együnk vacsorára, ha minden elfogyott kérdést szoktam hasonló csigás, tekercses gyorsan kész van valamivel megoldani. Ekkor jön a keresgélés, hogy mi legyen a töltelék, mi van itthon? Most eszembe jutott ez a fokhagymás recept, és bevallom nagyon finomra sikeredett. Kár hogy csak 1 adagot csináltam...

Hozzávalók:
3 dl víz
0,5 dl olaj
½ kg liszt
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só

7 dkg vaj
5 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe öntöttem. A gépben dagasztottam, kelesztettem. Amikor a tészta megkelt lisztezett felületre borítottam és kinyújtottam. A vajat mikroban megpuhítottam, hozzákevertem a fokhagymanyomón áttört fokhagymát és a sót. Ezt a masszát egyenletesen elkentem a tésztán, majd csigának feltekertem. Kb. 2 cm.es csíkokra szeleteltem, szilikonlappal bélelt tepsire helyeztem. További 15 percet kelesztettem. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem.

Ötletadó: Stahl Judit - Enni jó!

2011. április 23., szombat

Töltött gömbcukkíni

Amikor néhanapján eljutok a piacra, mindig megállapítom, hogy bizony a piac nem a sarki zöldséges. De mivel ennek ellenére nagyon ritkán megyek piacra, mindig a meglepetés erejével hat, hogy mennyi minden sorakozik az asztalokon. Ilyen volt ez a gömbcukkíni is, amit eddig csak képekről ismertem. Az ára megegyezett a nekem megszokott hosszú fajta árával, ezért nem volt kérdés, hogy melyiket választom. Abban is biztos voltam, hogy tölteni fogom, csak a tölteléket kellett kitalálni. Ez kerekedett belőle:

Hozzávalók:
4 db gömbcukkíni
3 közepes burgonya
1 evőkanál vaj
10 dkg sajt
1 kis fej hagyma
2 aszalt paradicsom
10 szál snidling
só, bors

A krumplit meghámoztam, kockákra vágtam, enyhén sós vízben megfőztem. Amikor megfőtt összetörtem és a vajjal simára kevertem. A sajtot lereszeltem és az apróra vágott hagymával, paradicsommal és snidlinggel és egy kevés frissen őrölt borssal együtt a krumplihoz kevertem. A cukkínik tetejét levágtam, a magot kikapartam a közepéről. Beletöltöttem az elkészített tölteléket, majd a tetejüket visszahelyeztem. 200 fokos légkeveréses sütőben (előmelegítés nélkül) 35 percet sütöttem.
Sült sonkaszeletekkel tálaltam.


2011. február 28., hétfő

Rántott kelkáposzta

Jópár napja lapult a hűtőben egy aprócska kelkáposzta. Egy ideig főzeléket terveztem belőle, aztán újratervezés és kelkáposztafasírt, de az sem jött össze. Ma kivételesen korán hazaérkeztünk és hirtelen felindulásból elkészítettem a kelkáposzta rántott változatát.

Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta
1 kávéskanál só
liszt, tojás, zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A kelkáposzta leveleit lefejtettem, megmostam. Enyhén sós, forrásban lévő vízben 2 percet főztem. A vízből kiemelve papírtörlőre helyeztem. Amikor kihűlt, néhány perc után lisztbe forgattam, majd tojásba és morzsába. Forró olajban aranysárgára sütöttem.


2011. február 13., vasárnap

Ropogós zeller

Nagyon sokáig nem tartozott a házikedvencek közé a zeller. Húslevesbe belefőztem, mert abba kell, de enni nem ettük meg. Azon kívül fel sem merült, hogy főzzünk valamit zellerből. Egyszer valahol ettem zellerkrémlevest és nagyon ízlett. Azt itthon is készítettem utána többször, de továbbra is a leves volt az egyetlen felhasználási terület. Nemrég viszont a Paprika Magazinban olvasgattam, hogy készítsünk chipset különböző zöldségekből. Kipróbáltam a zellert és nagyon finom lett. Azóta többször is készítettem már, és mindig gyorsan elfogy.

Hozzávalók:
1 nagy zeller
olaj a sütéshez

A zellert megpucoltam és zöldséghámozóval vékonyan felszeleteltem (elég fárasztó, de megéri, mert vékonyan sütve szerintem finomabb lesz). Bő, nagyon forró olajban ropogósra sütöttem.


2011. február 11., péntek

Túrós-csokoládés rétes

Első gondolatom a tortasütés volt, de tudtam, hogy anyukámék úgyis hoznak tortát. Ezért inkább egy nem túl édes, de első ránézésre annál finomabb desszertet választottam a csülök pékné módra mellé. És tényleg hoztak tortát! :)

Hozzávalók:
2 csomag réteslap
10 dkg vaj
porcukor a tálaláshoz

A túrós töltelékhez:
1 kg túró
4 evőkanál búzadara
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1 citrom lereszelt héja

A csokoládés töltelékhez:
8 dl tej
2 csomag étcsokoládés pudingpor
10 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
10 dkg étcsokoládé

A túrós töltelék hozzávalót egy tálba öntöttem és botmixerrel jól összedolgoztam. Amíg csokoládékrémet elkészítettem hűtőben pihentettem, hogy a búzadarának legyen ideje megduzzadni.
A pudingport, a cukrot és a kakaót 1 dl tejjel simára kevertem. Felöntöttem a maradék tejjel és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve felmelegítettem, besűrítettem. A tűzhelyről levéve beledobtam a kockákra tört csokoládét, és addig kevertem, amíg teljesen fel nem olvadt.
Kicsomagoltam a réteslapokat. Egy nagyméretű tepsit (a sütő saját tepsije) kibéleltem sütőpapírral. Elhelyeztem rajta egy réteslapot, megkentem kevés olvasztott vajjal, majd hasonlóan másik két lapot helyeztem rá. Erre kentem a túrós krém felét. Következett 2 réteslap szintén olvasztott vajjal megkenve. Erre egy réteg csokoládékrém került. Ezt a rétegezést másodszor is megismételtem, majd a tetejére is olvasztott vajjal megkent réteslapokat helyeztem. Hústűvel megszurkáltam. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütöttem, majd 170 fokon folytattam a sütést további 20 percet. 
Amikor kihűlt kockákra vágtam és porcukorral megszórva tálaltam.

Ötletadó: Nők Lapja Konyha - 2011. február

2010. december 22., szerda

Ropogós malaccsászárhús elzászi káposztával, rétestésztával és lencseraguval

Nagyon szeretem a gasztro újságokat olvasgatni, nézegetni, de a hasonló jellegű étekompozíciókon általában túllépek. Ötleteket lehet meríteni, de általában van bennük olyan hozzávaló, amely számomra nem elég csábító (vagy az íze vagy a nehezen beszerezhetősége miatt). De a Babel Delicate konyhafőnökének ajánlata felett nem tudtam átlépni. Folyton visszalapoztam, nézegettem, olvasgattam és végülis vettem egy nagy levegőt és elkészítettem. 

Hozzávalók:
1 kg malaccsászárhús
só, bors
2 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 darab TV paprika
friss kakukkfű és rozmaring
10 dkg libazsír

Az elzászi káposztához:
60 dkg savanyú káposzta
5 szelet bacon
1 dl száraz fehérbor
1 dl almalé
1 fej vöröshagyma
1 babérlevél
szegfűszeg, szegfűbors

A lencseraguhoz:
15 dkg lencse
10 dkg vöröslencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 paradicsom
1 evőkanál olaj

A tálaláshoz:
1 csomag réteslap
olvasztott vaj a kenéshez

A császárhúst bedörzsöltem sóval, borssal, majd római tálba helyeztem. Mellészórtam a feldarabolt zöldségeket és a friss fűszereket. Egyenletesen eloszlattam a zsírt a tetején. 170 fokos sütőben (légkeveréssel) 70 percet sütöttem, majd levéve a tetejét további 40 percet. Kivettem a zöldségeket és grillfokozaton további 10 percet kicsit megpirítottam a húst.
A bacont nagyobb darabokra vágtam. A savanyú káposztát a baconnel és a finomra vágott hagymával átpároltam. Hozzáöntöttem a bort és az almalevet és a fűszerekkel együtt fél órát főztem.
A lencseraguhoz a lencsét enyhén sós vízben megfőztem, a vöröslencsét 10 percre vízbe áztattam. A hagymát és fokhagymát kevés olajon megpirítottam, hozzáadtam a lencséket. Sóztam, borsoztam, majd következett az apróra vágott paradicsom. Néhány percig pároltam, majd megszórtam a felaprított petrezselyemmel.
Tálalás előtt a réteslapot felvágtam, kétoldalt feltekertem, megkentem az olvasztott vajjal. 170 fokos sütőben 8 perc alatt aranysárgára sütöttem.
Tálalásnál a káposztát a tányérra helyeztem, rátettem egy réteslapot majd 2 szelet császárhúst, a tetejére kanalaztam a lencseragut. 

Ötletadó: Szuflé - 2010. november

2010. december 21., kedd

Grillázskoszorú

Amikor délelőtt nekiláttam szülinapi tortát sütni, még egészen más elképzelésem volt. De lapozgatva Lajos Mari 66 tortáját, nem tudtam ellenállni ennek a csudafinom diós koszorúnak. Ilyen is nagyon ritkán fordul elő, hogy kóstolás előtt rakok fel egy receptet, de a hozzávalók maradékaiból már tudom, hogy nagyon finom lett :) 


Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
csipet só
2 evőkanál rum
30 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
1 csomag sütőpor

A krémhez:
½ l tej
1 csomag vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 dl tejszín

A grillázshoz:
10 dkg dió
1 evőkanál vaj
5 dkg cukor

A tésztához a vajat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként hozzáadtam a tojásokat, a csipet sót és a rumot, és jól kikevertem. Végül a masszához kevertem az előre összevegyített lisztet, keményítőt, sütőport. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma kuglóf betétjét kikentem vajjal, és a tésztát elsimítottam benne. 170 fokra előmelegített sütőben (légkeverés) 40 percet sütöttem. A formában hagytam kihűlni.
A grillázshoz a diót apró darabokra vágtam. A vajat egy serpenyőben felolvasztottam, beleszórtam a cukrot, folyamatosan kevergetve aranysárgára pirítottam. Rászórtam a diót, további kb. fél percet pirítottam. A grillázst egy előre kiterített sütőpapírra borítottam, elsimítottam. Miután kihűlt, a sütőpapírba becsomagoltam, és nyújtófával apróra törtem. 
A krémhez 1 dl hideg tejben simára kevertem a pudingport és a tojássárgákat. A cukrot és vaníliás cukrot hozzákevertem a maradék 4 dl tejhez, kicsit felmelegítettem. Hozzákevertem a pudingporos masszát, és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve besűrítettem. Amíg hűlt a tejszínt kemény habbá vertem, és a kihűlt krémhez kevertem.
A tésztakoszorút 3 gyűrűre vágtam. Az alsó lapot megkentem krémmel, megszórtam kevés grillázzsal, ráhelyeztem a második lapot. Következett újra egy réteg krém, egy adag grillázs, majd a teteje. Kívülről bekentem a maradék krémmel és megszórtam a maradék grillázzsal. Tálalás előtt legalább 2-3 órát hűtsük.

Ötletadó: Lajos Mari - Hemző Károly: 66 torta

2010. december 13., hétfő

Habos kalács

A kenyérsütő eddig nagyon jól bírja a kiképzést, pedig naponta kap valami feladatot. kenyérből még minig nem sikerült kikísérletezni az igazit, de nem adom fel. Viszont nem kenyér fronton nagyon finom édessségek és sósságok születnek. Ezt a kalácsot sem most készítettem először. Első alkalommal pontosan a leírtaknak megfelelően készült a vágás-tekerés, most megpróbáltam leegyszerűsíteni és nem vágtam ketté, csak simán összetekerve sütöttem ki. Ég és föld a különbség. Amikor nem vágtam el hosszában a tésztát, hanem egyben sütöttem ki szinte nem is lehetett érezni a habot, teljesen beszippantotta a tészta. Amikor szétvágtam és ügyeskedve összetekertem a hab nagyon finoman ott virított a kalács tetején sülés után. Szóval megéri a macerát... A kép a habosabb változatról készült.


Hozzávalók:
40 dkg liszt
3 dkg cukor 
1/2 teáskanál só
1 csomag szárított élesztő 
1,2 dl tej 
0,4 dl víz 
7 dkg vaj 
3 tojás sárgája

Töltelék:
3 tojás fehérje 
csipet só 
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor 
2 evőkanál kakaó

A vajat mikroban megolvasztottam. A kenyérsütő táljába adagoltam a tészta hozzávalóit, alulra a tej+víz+olvasztott vaj, következett a liszt, majd a többi hozzávaló. Elindítottam a dagasztó-kelesztő programot és megvártam, amíg a gép teszi a dolgát.
A töltelékhez a fehérjéket elkezdtem felverni egy csipet sóval, félkemény állapotban hozzákevertem a cukrot és vaníliás cukrot, és kemény habbá vertem. A végén óvatosan belekevertem a kakaót.
A megkelt tésztát 2 részre osztottam, külön-külön kinyújtottam, megkentem a töltelékkel, majd feltekertem. Hosszában felvágtam, úgy fordítottam, hogy a töltelék felfelé legyen, majd óvatosan a két felet összetekertem. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem.


Ötletadó: http://limarapeksege.blogspot.com/2010/01/habcsokos-kalacs-maskent.html

2010. december 10., péntek

Perec

Hosszú idő után megoldódott a kenyérsütőgépet vagy egy új konyhai robotgépet szeretnék-e jobban dilemmám. Egy éves töprengés után, hirtelen elhatározásból a kenyérsütő mellett döntöttem. A hirtelen elhatározásra azért volt szükség, mert szüleim felajánlották, hogy egyiket megkapom Tőlük a szülinapomra, csak döntsek már végre :) A beavatáshoz egy perecet választottam, amiről tudtam már előzetes tapasztalatokból, hogy nagyon jó recept. A második persze egy kenyér volt, amit a géppel meg is sütettem, de nagyjából erre számítottam, nem aratott osztatlan sikert. Mégiscsak a sütőben (kemencében) sült kenyér az igazi. 


Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
2 evőkanál libazsír
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 csomag szárított élesztő

A tetejére:
1 tojás
2 evőkanál liszt
1 lapos evőkanál só
0,5 dl víz

A tejet beleöntöttem a kenyérsütő edényébe. Rászitáltam a lisztet, majd a maradék 4 hozzávalót a 4 sarokba helyeztem. Elindítottam a dagasztó-kelesztő programot. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtottam, felcsíkoztam, a csíkokat megsodortam, majd perecet formáltam belőle. A perecek tetejét megkentem a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütöttem. 
Összekevertem a lisztet a sóval és vízzel. 15 perc után kivettem a pereceket a sütőből, alaposan bekentem a sós masszával, majd visszahelyeztem a sütőbe kb.3-4 percre.
 

Ötletadó:http://www.izbolygo.hu/2009/04/06/the-best-foszlos-perec-ever-es-rozek-2008/