2010. április 16., péntek

Csirkemell medvehagymapiskótában, fokhagymás-tejszínes újborgonyával


Hozzávalók:
A csirkemellhez:

1 csirkemell filé
15-20 medvehagyma levél
2 tojás
5 dkg liszt
½ kiskanál kakukkfű
só, bors
vaj, olívaolaj
2 szelet bacon

A körethez:

1 kg újburgonya
2 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma

olaj a sütéshez

A medvehagymát levelenként megmostam, jól leráztam a vizet, majd vékony csíkokra vágtam. A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot vertem. A tojások sárgáját elkevertem a liszttel és a kakukkfűvel, sóval és frissen őrölt borssal ízesítettem. Jól összekevertem a medvehagymacsíkokkal, majd óvatosan hozzáadtam a tojásfehérje habot. Egy kb. 20x25 cm-es tűzálló tálat kivajaztam, megszórtam liszttel és elterítettem benne a medvehagymás masszát. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 7 percet sütöttem. 
A csirkemellet hosszában vékony csíkokra vágtam, enyhén megsóztam. Egy serpenyőben felmelegítettem egy evőkanál vajat és egy evőkanál olajat. A csirkemell csíkokat a forró serpenyőben 4-5 perc alatt megsütöttem.
A medvehagyma piskótát kiborítottam a tűzálló tálból. Keresztben 2 részre vágtam. A csirkemellet eligazítottam a medvehagymás szeletek közepén, majd feltekertem. Egy-egy szelet baconnal körbetekertem, hogy ne nyíljon szét a piskóta. 200 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítottam.
A körethez az újburgonyát alaposan megmostam, felkockáztam. Konyharuhával a vizet leitattam róla. Forró olajban megsütöttem. A fokhagymákat megpucoltam, fokhagymanyomón átnyomtam, belekevertem a tejszínbe. A burgonyát papírtörlőre szedtem, leitattam az olajat, megsóztam, majd összekevertem a tejszínes fokhagymával.
A megsült húst felszeleteltem és a tejszínes burgonyával körítve tálaltam.


2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Uramatyám! Ez valami egészen fantasztikus találmány!

Nem mellesleg gyönyörű is!

ManóAnyó írta...

És nem utolsósorban finom is! :)