2011. február 11., péntek

Túrós-csokoládés rétes

Első gondolatom a tortasütés volt, de tudtam, hogy anyukámék úgyis hoznak tortát. Ezért inkább egy nem túl édes, de első ránézésre annál finomabb desszertet választottam a csülök pékné módra mellé. És tényleg hoztak tortát! :)

Hozzávalók:
2 csomag réteslap
10 dkg vaj
porcukor a tálaláshoz

A túrós töltelékhez:
1 kg túró
4 evőkanál búzadara
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1 citrom lereszelt héja

A csokoládés töltelékhez:
8 dl tej
2 csomag étcsokoládés pudingpor
10 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
10 dkg étcsokoládé

A túrós töltelék hozzávalót egy tálba öntöttem és botmixerrel jól összedolgoztam. Amíg csokoládékrémet elkészítettem hűtőben pihentettem, hogy a búzadarának legyen ideje megduzzadni.
A pudingport, a cukrot és a kakaót 1 dl tejjel simára kevertem. Felöntöttem a maradék tejjel és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve felmelegítettem, besűrítettem. A tűzhelyről levéve beledobtam a kockákra tört csokoládét, és addig kevertem, amíg teljesen fel nem olvadt.
Kicsomagoltam a réteslapokat. Egy nagyméretű tepsit (a sütő saját tepsije) kibéleltem sütőpapírral. Elhelyeztem rajta egy réteslapot, megkentem kevés olvasztott vajjal, majd hasonlóan másik két lapot helyeztem rá. Erre kentem a túrós krém felét. Következett 2 réteslap szintén olvasztott vajjal megkenve. Erre egy réteg csokoládékrém került. Ezt a rétegezést másodszor is megismételtem, majd a tetejére is olvasztott vajjal megkent réteslapokat helyeztem. Hústűvel megszurkáltam. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütöttem, majd 170 fokon folytattam a sütést további 20 percet. 
Amikor kihűlt kockákra vágtam és porcukorral megszórva tálaltam.

Ötletadó: Nők Lapja Konyha - 2011. február

2 megjegyzés:

Rita írta...

Én is kinéztem a Nők Lapjából:) Finom lett? Bár ránézésre igen!:)

ManóAnyó írta...

Rita!
Nagyon finom lett! Mindenképpen ajánlom kipróbálásra, bár időigényesebb elkészíteni, mint ahogy elsőre gondoltam.