Néhányszor megpróbálkoztam már a kacsamell készítésével, de
eddig nem találtam meg a tökéletes elkészítési módját. Az utóbbi időben a
húspult előtt állva, sokszor kacérkodtam a gondolattal, hogy vegyek kacsamellet,
de mindig elvetettem a gondolatot, mondván úgysem lesz tökéletes, inkább
menjünk a biztosra. De pénteken annyira szép melleket láttam, hogy nem tudtam
otthagyni. Elkezdtem a neten böngészni a tökéletes sült kacsamell
elkészítésének titkát, és összeállt végre a saját tökéletes receptem. Nem
teljesen rozé, mert azt nem nagyon szeretjük, de kívül ropogós, belül
porhanyós.
Hozzávalók 4 személyre:
2 kacsamell (kb. 80 dkg)
só, bors
2 evőkanál olaj
1 közepes fej lilakáposzta
1 fej lilahagyma
2 evőkanál cukor
3 evőkanál balzsamecet
őrölt kömény
só
10 dkg trappista sajt
A kacsamelleket kb. fél órával az elkészítés előtt
szobahőmérsékleten pihentettem. A zsíros felét éles késsel bekockáztam. Mindkét
oldalát bedörzsöltem sóval, borssal. Az olajat egy serpenyőben felmelegítettem,
a zsíros felével lefele beletettem a melleket a serpenyőbe, és addig sütöttem,
amíg a zsír kisült belőle (kb. 10 perc). Utána megfordítottam és néhány
másodpercig a másik oldalát is sütöttem, amíg kérget nem kapott. A melleket
áthelyeztem egy tűzálló tálba, ráöntöttem a kisült zsírt. A sütőt bekapcsoltam
170 fokra (nem légkeverés), amíg bemelegedett a kacsamell pihent. Betettem a
melleket a sütőbe és kb. 20 percet sütöttem.
A káposztát vékonyra szeleteltem, besóztam. A cukrot egy
nagyobb lábasban karamellizáltam, a felszeletelt lilahagymát rádobtam,
összekevertem, majd következett a káposzta. Folyamatosan kevergettem, amíg a
káposzta kis levet engedett. Hozzáadtam a balzsamecetet és egy kiskanál
köményt. Fedő alatt, időnként megkeverve kb. 20 percet pároltam.
A sajtot lereszeltem, egy sütőpapírral bélelt tepsire kis
halmokat helyeztem. Miután a kacsát kivettem a sütőből, betettem a sajtot és 3
percet sütöttem, amíg tallérokká nem olvadt és enyhén pirulni nem kezdett.
Ekkor kivettem, és 2-3 percet pihenni hagytam, mielőtt hozzáértem, hogy
megszilárduljon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése