2010. február 20., szombat

Ricottini

Volt itthon egy doboz lejárófélben lévő ricotta, ehhez kerestem valami finom receptet. Először a nagy kedvencemre, a ricottás palacsintára gondoltam, de mivel ez csak nekem nagy kedvenc, így elkezdtem keresgélni. A Nők Lapja Konyhában találtam meg Chili és Vanília ricottini receptjét, erre esett a választásom. Az olajban sütést először furcsának találtam, nem igazán tudtam elképzelni milyen lesz. Néhány darab, amit nem zártam le kellő körültekintéssel, kevesebb töltelékkel végezte, de összességében finom lett. A porcukrot a végén nagyon megkívánja, talán egy kis mézzel is finom lett volna.

 
Hozzávalók:
A tésztához:

30 dkg liszt
3 tojás
csipet só
kb. 0,5 dl víz

A töltelékhez:
25 dkg ricotta
1 tojássárgája
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál étkezési keményítő
csipet só

A tésztához a lisztet gyúródeszkára szitáltam, a liszthalom közepébe beleütöttem az egész tojásokat. Hozzáadtam egy csipet sót és elkezdtem lassan összedolgozni. Közben hozzáadtam egy kevés vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Miután rugalmas tésztát kaptam, lefedve 30 percet pihentettem. Amíg a tészta pihent, a töltelékhez elektromos habverővel összekevertem az összes hozzávalót. Pihentetés után a tésztát két részletben kinyújtottam, belisztezett pohárral kör alakokat szúrtam ki a tésztából. A körök közepére halmoztam egy-egy kiskanál tölteléket, majd félbehajtottam a tésztát és villával a szélüket körben összenyomtam. Bő, forró olajban kisütöttem. Porcukorral meghintve tálaltam.

2 megjegyzés:

hdanesz írta...

Régóta szeretnék kipróbálni valamilyen ricottás ételt. Sosem ettem még, remélem finom lesz. Nagyon tetszik a blog, ez a recept pedig különösen, így megleplek egy díjjal. Az oldalamon átveheted. :)
http://bohockonyha.freeblog.hu

ManóAnyó írta...

Köszi szépen!