2010. augusztus 2., hétfő

Esterházy-torta

A Bécsben és Budapesten egyaránt helyi specialitásnak számító Esterházy-torta nálunk nagy családi kedvenc. Az esküvői tortánk legalsó, legnagyobb szintje is Esterházy-torta volt. De amíg utána nem olvastam, hogy hogyan is készül, én a diótortával azonosítottam. És megdöbbenve olvastam (bár így utólag semmi meglepő nincs benne), hogy a bécsiek a mogyorós változatra esküsznek, ők a mogyorós változatot tartják eredetinek. Ennek hatására én kevertem a diót a mogyoróval a torta elkészítésekor, és állítom, így a legfinomabb.



Hozzávalók:
A tésztához:
8 tojás fehérje
20 dkg cukor
5 dkg liszt
15 dkg darált mogyoró
15 dkg darált dió
csipet só

A krémhez:
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 tojássárgája
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor (20 g)
10 dkg vaj
15 dkg darált mogyoró
3 evőkanál brandy

A díszítéshez:
3 evőkanál sárgabarack lekvár
10 dkg fehér csokoládé
5 dkg étcsokoládé
2 evőkanál tejszín
10 dkg darált dió

A tésztához a tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá vertem, először alacsony fordulatszámon, majd fokozatosan egyre magasabb fordulatszámra kapcsolva. Amikor a hab megkeményedett, hozzákevertem a cukrot és tömör, fényes habbá vertem. A lisztet összekevertem a dióval és a mogyoróval, majd óvatosan a habhoz kevertem. Kapcsos tortaformáról lecsatoltam a szélét, alját befedtem sütőpapírral, vékonyan elkentem rajta egy réteg tésztát (Az egész mennyiség ötödét). 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöttem. Kiszedtem a sütőből, lehúztam a sütőpapírról, majd következett a második réteg. Hasonlóan sütöttem ki mind az öt lapot. Mielőtt kihűltek a lapok egy tányért a tetejükre helyeztem és körbevágtam, hogy szép kerek formát kapjak (óvatosan, mert ha kihűl törékeny lesz).
A krémhez ½ dl tejben elkevertem a pudingport és a tojássárgákat. A maradék tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraltam, majd belekevertem a pudingos keveréket és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve besűrítettem. Amikor kicsit kihűlt habverővel hozzákevertem a vajat, a mogyorót és a brandyt.
Négy lapra elosztottam a krémet (egy keveset hagyva az oldalára), a lapokat egymásra helyeztem, az ötödiket rátettem a krémmel megkent negyedik lap tetejére. Bekentem a krémmel a torta szélét is. A legfelső lapot megkentem baracklekvárral. A fehér csokoládét gőz fölött, hozzákeverve a tejszínt megolvasztottam, a torta tetején elsimítottam. Az étcsokoládét szintén felolvasztottam, és vékonyan körbe, csigavonalba rácsurgattam a tortára, és folyamatosan egy kés hegyével oda-vissza haladva kihúztam (ez a lépés nem lett tökéletes, még gyakorolni kell). A díszítésre szánt diót enyhén megpirítottam, majd egy kés segítségével a torta szélére egyengettem.

Ötletadó: Lajos Mari - Hemző Károly: 66 torta

3 megjegyzés:

Ildy írta...

Ah, most egy-két szeletet elmajszolnék. Inkább kettőt:) Tetszik a díszítés is!

Chef Viki írta...

Ez hallatlan meló, le a kalappal!

Gondolom, az íze mindenért kárpótolt :-)

ManóAnyó írta...

Nem mondom, hogy 5 perc alatt kész, de néhanapján érdemes nekiállni.