2011. november 5., szombat

Fehérboros birsalmaleves

Több mint egy éve tervezgetem ennek a levesnek az elkészítését, csak nem jutottam birsalmához. nyáron sokat járok piacra, de ilyenkor szinte egyáltalán, és a helyi zöldséges választékában nem szoktak olyan "extra" dolgok szerepelni, mint a birsalma. Múlt héten nagyon meglepődtem, amikor megláttam a polcon a birsalmát, azonnal vennem kellett, nehogy megint lemaradjak. Másik meglepetés, ami ért, hogy már kártyával is tudok fizetni a zöldségesnél, ugyanis a kp nálam mindig hiánycikk. 
Visszatérve a birsalmára, most elsőre levest készítettem belőle, ami minden reményemet felülmúlta. Olvasgattam a neten birsalmaleves recepteket, de végül a megszokott, és nagyon szeretett boros gyümölcsleves receptemnél maradtam.Hozzávalók:
2 nagyobb birsalma
2 evőkanál cukor
1,5 dl fehérbor
1 csomag vaníliás cukor
½ citrom leve

A birsalmát megpucoltam, kisebb kockákra vágtam. A cukrot egy edényben megolvasztottam, beleöntöttem a birsalmát és néhány percig folyamatosan kevergetve a cukrot enyhén karamellizáltam. Felöntöttem a fehérborral és annyi vízzel, hogy a birsalmákat bőven ellepje. Hozzáadtam a vaníliás cukrot és a citromlevet és addig főztem, amíg a birsalma megpuhult.
Botmixerrel összeturmixoltam, és a gyümölcslevesekkel ellentétben melegen tálaltam.

Nincsenek megjegyzések: