2010. december 21., kedd

Grillázskoszorú

Amikor délelőtt nekiláttam szülinapi tortát sütni, még egészen más elképzelésem volt. De lapozgatva Lajos Mari 66 tortáját, nem tudtam ellenállni ennek a csudafinom diós koszorúnak. Ilyen is nagyon ritkán fordul elő, hogy kóstolás előtt rakok fel egy receptet, de a hozzávalók maradékaiból már tudom, hogy nagyon finom lett :) 


Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
csipet só
2 evőkanál rum
30 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
1 csomag sütőpor

A krémhez:
½ l tej
1 csomag vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 dl tejszín

A grillázshoz:
10 dkg dió
1 evőkanál vaj
5 dkg cukor

A tésztához a vajat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként hozzáadtam a tojásokat, a csipet sót és a rumot, és jól kikevertem. Végül a masszához kevertem az előre összevegyített lisztet, keményítőt, sütőport. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma kuglóf betétjét kikentem vajjal, és a tésztát elsimítottam benne. 170 fokra előmelegített sütőben (légkeverés) 40 percet sütöttem. A formában hagytam kihűlni.
A grillázshoz a diót apró darabokra vágtam. A vajat egy serpenyőben felolvasztottam, beleszórtam a cukrot, folyamatosan kevergetve aranysárgára pirítottam. Rászórtam a diót, további kb. fél percet pirítottam. A grillázst egy előre kiterített sütőpapírra borítottam, elsimítottam. Miután kihűlt, a sütőpapírba becsomagoltam, és nyújtófával apróra törtem. 
A krémhez 1 dl hideg tejben simára kevertem a pudingport és a tojássárgákat. A cukrot és vaníliás cukrot hozzákevertem a maradék 4 dl tejhez, kicsit felmelegítettem. Hozzákevertem a pudingporos masszát, és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve besűrítettem. Amíg hűlt a tejszínt kemény habbá vertem, és a kihűlt krémhez kevertem.
A tésztakoszorút 3 gyűrűre vágtam. Az alsó lapot megkentem krémmel, megszórtam kevés grillázzsal, ráhelyeztem a második lapot. Következett újra egy réteg krém, egy adag grillázs, majd a teteje. Kívülről bekentem a maradék krémmel és megszórtam a maradék grillázzsal. Tálalás előtt legalább 2-3 órát hűtsük.

Ötletadó: Lajos Mari - Hemző Károly: 66 torta

3 megjegyzés:

Encsyke írta...

Hűű, ez tényleg jól néz ki! :) Még egyszer Boldog Születésnapot!!! Puszi

Kata írta...

Ó, én meg majdnem elfelejtettem :( Isten éltessen sokáig!!! :)

ManóAnyó írta...

Köszönöm a jókívánságokat! :) És mostmás kóstolás után is elmondhatom, hogy nagyon fini volt. Mindenki kért belőle második (csak még egy 1 centis) szeletet :)