2010. december 13., hétfő

Habos kalács

A kenyérsütő eddig nagyon jól bírja a kiképzést, pedig naponta kap valami feladatot. kenyérből még minig nem sikerült kikísérletezni az igazit, de nem adom fel. Viszont nem kenyér fronton nagyon finom édessségek és sósságok születnek. Ezt a kalácsot sem most készítettem először. Első alkalommal pontosan a leírtaknak megfelelően készült a vágás-tekerés, most megpróbáltam leegyszerűsíteni és nem vágtam ketté, csak simán összetekerve sütöttem ki. Ég és föld a különbség. Amikor nem vágtam el hosszában a tésztát, hanem egyben sütöttem ki szinte nem is lehetett érezni a habot, teljesen beszippantotta a tészta. Amikor szétvágtam és ügyeskedve összetekertem a hab nagyon finoman ott virított a kalács tetején sülés után. Szóval megéri a macerát... A kép a habosabb változatról készült.


Hozzávalók:
40 dkg liszt
3 dkg cukor 
1/2 teáskanál só
1 csomag szárított élesztő 
1,2 dl tej 
0,4 dl víz 
7 dkg vaj 
3 tojás sárgája

Töltelék:
3 tojás fehérje 
csipet só 
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor 
2 evőkanál kakaó

A vajat mikroban megolvasztottam. A kenyérsütő táljába adagoltam a tészta hozzávalóit, alulra a tej+víz+olvasztott vaj, következett a liszt, majd a többi hozzávaló. Elindítottam a dagasztó-kelesztő programot és megvártam, amíg a gép teszi a dolgát.
A töltelékhez a fehérjéket elkezdtem felverni egy csipet sóval, félkemény állapotban hozzákevertem a cukrot és vaníliás cukrot, és kemény habbá vertem. A végén óvatosan belekevertem a kakaót.
A megkelt tésztát 2 részre osztottam, külön-külön kinyújtottam, megkentem a töltelékkel, majd feltekertem. Hosszában felvágtam, úgy fordítottam, hogy a töltelék felfelé legyen, majd óvatosan a két felet összetekertem. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem.


Ötletadó: http://limarapeksege.blogspot.com/2010/01/habcsokos-kalacs-maskent.html

2 megjegyzés:

Kata írta...

Nahát, milyen sok minden készül mostanában a konyhádban, legalább Te szorgoskodsz ( helyettem is :P ) :)

ManóAnyó írta...

Helyettem pedig a kenyérsütő :) Mikor a tanfolyamod után hazajöttem, már akkor nagyon gondolkodtam, hogy meg kéne venni, de ami késik nem múlik.