2009. szeptember 22., kedd

Céklás gnocchi

Múlt héten újra volt időm kicsit többet főzni, és megpróbáltam olyasmiket kitalálni, amit a későbbiekben is hasznosítani tudok. Ezt a gnocchit már régen kinéztem magamnak Dolce Vita-nál, most elkészítettem. A leírt mennyiségből ketten jól laktunk, és még 2 adagot le is fagyasztottam. A fagyasztott jó lesz, ha nem lesz hangulatom vacsorát vagy másnapra magamnak ebédet készíteni.

 
Hozzávalók: 
4 kisebb cékla
2 közepes burgonya
½ kg liszt
1 tojás

10 dkg vaj
1 kiskanál szárított zsálya

A céklát és a burgonyát héjastul, enyhén sós vízben megfőztem. Amikor kihűltek, megpucoltam, a krumplit krumplinyomóval, a céklát botmixerrel pürésítettem. A két zöldséget összekevertem, hozzáadtam a tojást, egy mokkáskanál sót, majd folyamatosan adagolva belekevertem a lisztet. A tésztából apró gombócokat formáztam. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tettem a gnocchit és addig főztem, amíg feljöttek a gombócok a víz felszínére.
A vajat megolvasztottam egy serpenyőben, beledobtam a zsályát, kevés sót, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve 1-2 percet forraltam.
A kifőtt gnocchit a zsályás vajjal tálaltam.


3 megjegyzés:

trinity írta...

Jujj, de klassz színe lett! Fantasztikus!

duende írta...

Ez isteni lehet, ManóAnyó! :)
Nagyon szeretem a céklát is, a krumlit is, a friss zsályáról meg nem is beszélve! :)

ManóAnyó írta...

Trinity: nem csak a színe lett jó, az íze is!

Duende: Én egy kicsit indegenkedtem a zsályától, főleg, hogy csak csak szárított volt kéznél, de így vajban megpuhítva nagyon jó lett.