2009. szeptember 7., hétfő

Szilvásgombóc

Horváth Ilona szakácskönyvét nézegettem, hogy mi finomat készíthetnék szilvából, amikor megakadt a szemem egy gyors szilvásgombóc nevű recepten. Amikor keresgélni kezdtem meg sem fordult a fejemben, hogy gombóc lesz a végeredmény, de a gyors jelző nagyon megfogott. Kipróbáltam és nem csalódtam. Tényleg gyors és nagyon finom. Nem vagyok egy nagy gombócfőző, de ezt biztos nem utoljára készítettem.


Hozzávalók:
2,5 dl víz
10 dkg vaj
15 dkg liszt
2 tojás
zsemlemorzsa
porcukor
fahéj
12 szilva

A vizet felforraltam, majd felolvasztottam benne a vaj felét (5 dkg). Alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve hozzáöntöttem a lisztet és addig főztem, amíg a massza el nem vált az edény falától. Hűlni hagytam. Közben kimagoztam a szilvákat és a mag helyét megszórtam fahéjas cukorral. Amikor a tészta kihűlt habverővel belekevertem a 2 tojást. 12 egyenlő részre osztottam, majd lisztezett kézzel szétlapítottam a darabokat, a közepükre raktam a szilvát és gombócokat formáztam. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe helyeztem, és miután feljöttek a gombócok a víz felszínére még 2-3 percet főztem. Amíg főtt a maradék vajat egy serpenyőben felolvasztottam, megpirítottam benne a zsemlemorzsát. A kész gombócokat meghempergettem a morzsában.
Fahéjas cukorral tálaltam.



2 megjegyzés:

trinity írta...

Nekem szimpatikus, hogy gyorsan kész!!!

ManóAnyó írta...

Nekem is az tetszett meg benne. És hogy nem kell a tésztát nyújtani, bár a krumplis tésztát sem kéne feltétlenül, azt szét lehet tenyérrel lapítani.