2012. január 15., vasárnap

Narancsos csokoládétorta

Szilveszterre készültem az alábbi tortával. Itthon nem szokott nagy sikert aratni, ha gyümölcsnek köze van a süteményhez, pedig nem sok ennél finomabb tortát ettem. Az alapja sacher-torta, a krém a tetején pedig habos-krémes csupa narancs. Az ötlet a solier-gourmet blogról szármarik, de a narancsos angolkrémet időhiány miatt leegyszerűsítettem.


Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
½ csomag sütőpor

A krémhez:
4 dl narancslé
1 csomag vaníliás pudingpor
1 narancs reszelt héja
4 dl tejszín
20 dkg cukor
10 g zselatin

A csokoládét apró kockákra törtem, egy edénybe dobáltam, a vajjal együtt nagyon alacsony hőfokon állandóan kevergetve megolvasztottam Belekevertem a masszába a porcukrot és vaníliás cukrot, majd a tojássárgákat. A fehérjéket a kristálycukorral kemény habbá vertem. A lisztbe belekevertem a sütőport, a csokimasszához kevertem, végül óvatosan összekevertem a csokikrémet a tojásfehérjével. A tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (28cm) simítottam. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 15 percet, majd 150 fokra állítva a sütőt, további 25 percet sütöttem. Kiemeltem a tortaformából és hagytam kihűlni.
A krémhez a pudingot 10 dkg cukorral megfőztem a narancslében, belekevertem a reszelt narancshéjat. A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá vertem. Amikor a puding kihűlt a tejszínhabot óvatosan belekevertem. A zselatint feloldottam 4 evőkanál hidegvízben, nagyon lassan felmelegítettem, amíg a zselatin teljesen elolvad. Végül a megolvadt zselatint is óvatosan belekevertem a krémbe. A piskótát visszahelyeztem a tortaformába, ráöntöttem a krémet. Hűtőben legalább egy éjszakát pihentessük.  



5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nekem bejönne :-) A csoki-narancs párosnál kevés ütősebb van!

Nóri írta...

Szia!
Szívesen megcsinálnám ezt a tortát szülinapra, de szerinted milyen díszítést bírna el a teteje? Szeretném bevonni valamivel, de mennyire szilárd ez a krém a tetején? Van valami jó ötleted? :)

Köszi, Nóri

ManóAnyó írta...

Szia Nóri!
Nézd meg itt az eredetét: http://solier-gourmet.blogspot.hu/2012/12/adventi-narancs-torta.html
Szerintem elbírna akár egy narancsdarabokból kirakott díszítést is. Én tömör csokimázt nem raknék rá, de narancs-csokiforgács mehetne.

Rabbits in Danger írta...

Szia! Most fogom megcsinálni holnap :) Az lenne a kérdésem, hogy ha nem légkeveréses a sütőm, akkor más hőfokon/más ideig süssem?

Köszönöm!
Nóri

ManóAnyó írta...

Nóri!
Elvileg az a szabály, hogy a légkeveréses sütőt 20 fokkal alacsonyabbra kell állítani, mint a simát, és akkor nincs különbség az időben.