2010. március 16., kedd

Kelkáposztás kölesfasírt

Kölest főztem vasárnap délután, kínomban már nem tudtam mit kitalálni Manócskának, mert semmit nem volt hajlandó megenni. A köles reményeim szerint bevált, eddig mindig nyerő volt, most sem csalódtam benne. De persze túlfőztem az adagot, elég sok maradt, így ma elkészítettem ezeket a nagyon finom golyócskákat. Manócskának ez is nagyon bejött.

Hozzávalók:
10 dkg köles
3 dl zöldségalaplé
1 kis fej kelkáposzta
2 gerezd fokhagyma
só, bors
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A kölest felöntöttem kétszeres mennyiségű alaplével. Forrástól számítva 5 percet főztem, majd levettem a tűzhelyről és lefedve további 10 percet állni hagytam. A kelkáposztát felkockáztam, enyhén sós vízben megfonnyasztottam. A kölest a kelkáposztával botmixerrel összeturmixoltam, sóztam, borsoztam, belenyomtam a fokhagymagerezdeket, jól összekevertem. Apró golyókat formáztam a pépből, amelyeket zsemlemorzsában megforgattam és forró olajban kisütöttem. 


3 megjegyzés:

Kata írta...

És tojás nélkül! Klassz :)

Szamóca írta...

Hú, ez nekem is nagyon tetszik! ;-)

ManóAnyó írta...

Kata: ezt kár lett volna tojással elrontani, nagyon jól összeállt így is.

Szamóca: érdemes kipróbálni, legközelebb sütőben próbálom ki, akkor még az olaj sem ront rajta