2009. április 2., csütörtök

Egy tál dödölle...

Már nagyon régen tervezgetem, hogy dödöllét készítek, de valamiért mindig kimaradt. Tegnap sem dödöllének indult az ebéd, hanem egyszerű medvehagymás krumplipürét terveztem, aminek az ötletét Chili&Vanilia adta. De amíg a burgonya főtt eszembe jutott a továbbfejlesztett dödölle változat, és végül ez lett belőle. Természetesem Manócska, amint megérezte a krumpli illatát, menekült, nehogy a szájába merjem tenni. Nem értem miért ez a krumpliellenesség nála. De este vacsoránál Apától már elfogadott néhány falatot belőle. Mert azt ugye Apa adta...

Amíg a dödölle receptet keresgettem, rájöttem, hogy ahány ház, annyi dödölle recept. Én csak arra emlékeztem, hogy amit férjem anyukája szokott készíteni, az sütőben készül, tehát valami ilyen receptet kerestem. Nem volt egyszerű, de végül találtam egy szimpi receptet Pelle Józsefné összegyűjtött receptjei között. Szalonna nem szerepelt a receptben, így nekem eszembe sem jutott, hogy kéne bele, férjem szerint viszont hiányzott róla.

  

Hozzávalók 3 főre:
60 dkg burgonya
20 levél medvehagyma
1 evőkanál vaj
liszt
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj


A burgonyát meghámoztam, apró kockákra vágtam, és annyi enyhén sós vízben, amennyi éppen ellepi megfőztem. A medvehagymát apróra tépkedtem. A burgonyáról, miután megfőtt, leöntöttem a vizet és villával összetörtem. Belekevertem 1 evőkanál vajat és annyi (kb. 3 evőkanál) lisztet, amíg egy sűrűbb masszát kaptam, ami leválik az edény faláról. Végül belekevertem a medvehagymát is. A masszából két evőkanál segítségével galuskákat formáztam, amelyeket egy tűzálló tálba helyeztem.
A vöröshagymát megpucolta, elfeleztem és vékonyan fölszeleteltem. Az olajon kicsit megpirítottam, majd a burgonyagaluskák tetejére öntöttem. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem a dödöllét.


4 megjegyzés:

duende írta...

Szia!
Nálam van igazi, autentikus dödölle recept! :)

http://szellemafazekban.blogspot.com/2008/10/ddlle.html

Ha így készíted, akkor a dödöllét csináld simán így, és a tejfölbe keverd bele az apróra vágott medvehyagymát. Hm? :)

A te változatod is finom. Sok helyen így készítik. Én viszont a dödöllét piros-ropogósan szeretem.

ManóAnyó írta...

Köszi! Legközelebb kipróbálom a recepted szerint, biztos nagyon finom ropogósra sütve.

napmátka írta...

Nagyszerű ötlet, imádjuk a dödöllét - s milyen régen ettünk!

Névtelen írta...

情趣用品,情趣,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風