2009. április 7., kedd

Pita

Egyik este sütöttem vacsorára a pitát. Készítettem mellé husit és tzatzikit is. Egyetlen probléma a pitával kapcsolatban a férjem részéről érkezett, mert a piták nem teljesen középen nyíltak ki, szerinte rossz helyen vált el a két oldal egymástól, amikor puffadni kezdett. De ettől még nagyon finom volt. Ha valakinek van esetleg ötlete, megoldási javaslata a középen szétválásra, szívesen fogadom. :)

Hozzávalók:
35 dkg liszt
210 ml víz
15 ml olívaolaj
7,5 ml só
5 ml cukor
5 g szárított élesztő

A tészta hozzávalóit jól összedolgoztam, dagasztottam. Langyos helyen 2 órát kelesztettem. Lisztes deszkára borítottam és gyengéden megdögönyöztem. 8 egyenlő darabra osztottam, és minden darabból 1-1 gömböt formáztam. Olajjal megkent fóliával letakartam és 10 percet pihentettem. A gömböket visszahelyezve a lisztezett deszkára kicsit meglapítottam, majd kb. 5 mm vastag körré nyújtottam. Szilikonlappal bélelt tepsire helyeztem 4 darabot, további 10 percet pihentettem sütés előtt. 230 fokra előmelegített sütőben 2 adagban 8-10 perc alatt megsütöttem (addig kell sütni, míg a tészta puffadni, majd barnulni nem kezd).

Ötletadó: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez


2 megjegyzés:

duende írta...

Én úgy szoktam csinálni, hogy két vékony kerek lapot nyújtok, és a szélét bevizezem és összeragasztom. A belsejét nem, azt vékonyan lisztezem. Így sütöm meg.

ManóAnyó írta...

Mi is ilyesmire gondoltunk, hogy esetleg két lapból kéne. Legközelebb kipróbálom.