2011. augusztus 8., hétfő

Ország Tortája 2011 - Sárgabarackos kölestorta

Már nagyon régen (amióta van Ország Tortája) tervezgetem, hogy elkészítem az Ország Tortáját, de eddig nem jött össze. Egyszer majd biztos elkészítem visszamenőleg az összeset... A 2011-es Torta receptje viszont felkeltette az érdeklődésem, annyira, hogy nem akartam tovább várni. Múlt héten beszereztem minden hozzávalót, a lenmagpehelyben közel sem voltam biztos, hogy egyszerű lesz, de meglepetésemre a CBA-ban, ahol vásárolni szoktam megtaláltam a bio sarokban. Hétvégén elkészítettem, szerintem nagyon finom lett. Én nagyon szeretem a hasonló süteményeket, sokkal előbb elkészítek egy ilyen jellegűt, mint egy vajkrémeset. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra. A receptet az inetrneten találtam, bemásolom egy az egybe. Egyetlen furcsaság, hogy a képeken, amiket a tortáról láttam, úgy tűnik, mintha a tészta réteg lenne a kisebb, a krém a tetején a magasabb, de a recept szerint nekem fordítva sikerült.

A hántolt, megmosott 290 gramm kölest egy liter tejjel, csipet sóval és vaníliával puhára főzzük. Ha megpuhult, a tűzről levéve hozzáadunk 260 gramm cukrot, 60 gramm vajat és egy egész citrom reszelt héját. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék lefőtt, 960 gramm forró kölesalaphoz adjunk hozzá 60 gramm túrót, 3 egész tojást, 30 gramm mandulalisztet és 70 gramm lenmag pelyhet. Töltsük a becsomagolt karikába. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Az elkészült tortalapot tegyük vissza a tortaformába. A félretett és lehűtött 500 gramm kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 gramm darabolt sárgabarack konzervet, az 50 gramm sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 gramm felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 gramm forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a formát.

Forrás: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/kolesbol-sul-az-orszag-tortaja-2059663?nocache