2010. január 29., péntek

Sóban sült pisztráng

Már több helyen találkoztam különböző, sóban sült ételekkel (csirke, hagyma, hal), de én most próbáltam először a sóban sütést. A végeredmény egy nagyon szaftos halhús lett. Csak mivel nem figyeltem a leírást, egyből nekiestem lekaparni a sót, így nagyon sós lett az egyik halacska. A másodikat csak néhány perc várakozás után emeltem ki, és akkor már szépen egyben le tudtam emelni a sókérget, így a halra is kevesebb só jutott. Hát így jár, aki türelmetlen, de tanultam az esetből.

Hozzávalók 2 személyre:
2 pisztráng
2 kg tengeri só
kakukkfű
petrezselyem
1 citrom

A halak a hasüregét, bár bontva vettem, kitakarítottam, lemostam. Nagyon kevés sóval bekentem belülről, beleszórtam a zöldfűszert, végül belehelyeztem a halak hasába néhány citromkarikát. Egy tűzálló üvegtálat, amiben pont jól elfértek a halacskák beszórtam 2 cm vastagon sóval. Belefektettem a sóágyba a halakat, majd megszórtam a tetejüket is annyi sóval, hogy bőven ellepje. 200 fokra előmelegített sütőben 45 percet sütöttem. Kivettem a sütőből és azonnal nekiestem a só lekaparásának, ami nem kellett volna, mert néhány perc várakozás után, szépen egyben le lehetett emelni a sókérget a második halacskáról. 

Ötletadó: Nők Lapja Konyha - december

2 megjegyzés:

napmátka írta...

Már régen szeretnék ilyesmit kipróbálni, valamiért mindig halogattam. Köszi, hogy bemutattad!

ManóAnyó írta...

Nekem is régóta tervben volt. Egész más lett a hal, így sóban sütve, sokkal szaftosabb.