2010. január 28., csütörtök

Szalagos fánk

Igaz, hogy már 2 fánkrecept is szerepel a blogon, de mivel mindkettő sütőporos, és fánkszezon van, ezért következzen egy élesztős, igazi szalagos változat is. Ennek a tésztája elég lágy, pedig az eredeti recept szerinti 5 dl tejet nem mertem beletenni. De lehet kipróbálom legközelebb a fél literrel, mert sütés után elég tömör fánkot kaptam. Persze azért elfogyott :)

Hozzávalók 25 darabhoz:
½ kg liszt
4 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
2 evőkanál rum
csipet só

A tejet langyosra melegítettem, belekevertem egy evőkanál porcukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Kb. 10 percet állni hagytam. A tojássárgákat kikevertem a maradék porcukorral. A vajat a mikroban megolvasztottam. A tojássárgákat összekevertem az élesztős tejjel. Hozzáadtam a sót és a lisztet. Lágy tésztát dagasztottam. Langyos helyen 1,5 órát kelesztettem. Lisztezett felületre borítottam, másfél cm vastagságúra nyújtottam. Lisztbe mártott pohárral kiszaggattam. Lisztezett felületen további 20 percet kelesztettem. Középforró, bő olajban kisütöttem.

Ötletadó: Horváth Ilona - Szakácskönyv


4 megjegyzés:

Kata írta...

Na, a Tiéd mégis szalagos lett :P :o)

ManóAnyó írta...

Hát ez az adag most tényleg szalagosra sikerült :)

Kata írta...

Ühüm, most tényleg ;o)))

ManóAnyó írta...

Mi a baj a szalagommal? :)) Szerintem nagyon csinos kis szalag :))) Nem azt mondtam, hogy sosem lesz szalagos a fánkom.