2010. január 17., vasárnap

Vajas kifli

Pénteken bevásároltam hétvégére, és direkt nem vettem semmi kenyérfélét, hogy egy kicsit ösztönözzem magam a saját készítésre. Meg is lett az eredménye, két napig csak dagasztottam meg kelesztettem folyamatosan :) Persze nem csak ezek a kiflik készültek, de ezt tartom a legérdemesebbnek bejegyzésre. Kívül ropogós, belül puha, pont ahogy szeretem.

Hozzávalók:
½ kg liszt
10 dkg vaj
1,5 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

A tejet langyosra melegítettem, hozzákevertem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoltam, felfutattam. A vajat megolvasztottam, ráöntöttem a lisztre, majd következett a só, az élesztő és 1 dl langyos víz. A hozzávalókból tésztát dagasztottam, és kb. 2 órát kelesztettem. A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztottam. Külön-külön lisztezett felületen kinyújtottam kör alakúra, majd a köröket 6 cikkejre vágtam. A körcikkeket kifliformára feltekertem, további 15 percet kelesztettem. Amíg keltek vizet melegítettem és a kifliket fél percre a forró vízbe mártottam. Szilikonlappal bélelt tepsire helyeztem a vízből kiemelt kifliket. 180 fokra előmelegített sütőben 22 percet sütöttem.

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Széééééééééépek! Szabad a csücskét? :-)))

Kata írta...

Ez finom lett, köszi a receptet! :o)
( Mail - t majd írok, amint lesz időm, bocsi!! )

ManóAnyó írta...

Tényleg finomak, ki fogom próbálni teljes kiörlésű lisztből is.