2009. április 8., szerda

Árpagyöngy rizottó

Néhány hete már ott lapul a polcon az árpagyöngy kipróbálásra várva. Most készítettem először árpagyöngyös ételt, de nem utoljára. Délelőtt sünizenén voltunk Manócskával. Sünizene után be szoktam térni a sünize színhely melletti zöldségeshez, mert ott mindig nagyon szép friss a készlet. Most sem csalódtam, vettem is gyorsan egy kis friss zöldborsót az ebédhez. Innen jött az árparizottó ötlete.

Hozzávalók:
1 fej hagyma
2 evőkanál olívaolaj
25 dkg árpagyöngy
1 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
7,5 dl zöldségleves
7 dkg parmezán
30 dkg zöldborsó
6 evőkanál tejszín
só, bors
néhány levél medvehagyma

A finomra vágott hagymát 2 evőkanál olajon egy tapadásmentes lábasban üvegesre pároltam, hozzáadtam az árpagyöngyöt és további 2-3 percet pirítottam. A fokhagymát lepréselve hozzáadtam, és felöntöttem a fehérborral és a levessel. Fedő alatt közepes hőfokon 25 percet főztem. Az árpagyöngyhöz hozzáadtam a zöldborsót és a tejszínt és további 5 percet főztem. A kész rizottót sóztam, borsoztam és a végén hozzáadtam a reszelt parmezánt. Apróra vágott medvehagymával tálaltam.

Ötletadó: Nők Lapja Konyha

3 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Remek ez a rizottó, nálam az árpagyöngy olyan méltánytalanul elhanyagolt, nem is jut eszembe, hogy mi mindent lehet belőle csinálni. Pedig lehet! Most megint eszembe juttattad!

trinity írta...

Szégyenlem-de hol keressem az üzletben az árpagyöngyöt? Ott kellene lennie, ahol a rizsnek??
Jó ötletnek tartom én is!!!

ManóAnyó írta...

Napmátka: nekem még kutakodni kell, hogy mire lehet használni. Rizottóként nagyon finom volt.

Trinity: Nehéz kérdést tettél fel! Nálunk a boltban van egy bio sarok, én ott találtam. Abban nem vagyok biztos, hogy bárhol kapható, viszont nagyáruházak bio részlegén már sokszor találkoztam vele. Úgyhogy szerintem bio irányban kell keresgélni.