2009. április 16., csütörtök

"Natúr" őszibarack

Már nagyon régen kinéztem magamnak ezt a receptet Limara pékségében. De az őszibarack tipikusan nem az a süssünk gyorsan valamit süti, ezért halogattam mostanáig. A húsvét viszont meghozta a kedvemet a sütögetéshez, így most megvolt az alkalom, hogy nekiálljak. A tészta receptjén semmit nem változtattam, a tölteléken is csak egy kicsit. Ételfestékem viszont nem volt itthon, volt egy erőtlen próbálkozásom a beszerzésére a helyi boltunkban, de én sem gondoltam igazán komolyan, hogy kapok. Szóval kívülről natúr maradt, de ettől még nagyon finom. És egy jótanács az elkészítéséhez: mindenképpen legyen valaki a kezed ügyében, aki segít kikaparni a golyócskák belsejét, utána pedig visszatölteni, amit nagynehezen kiszedtetek. 

Hozzávalók kb. 40 barackhoz:

A tésztához:
80 dkg liszt
30 dkg margarin
25 dkg porcukor
2 tojás
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál szódabikarbóna
tejföl

A töltelékhez:
a kikapart tészta
2 evőkanál rum
1 dl tej
3 evőkanál baracklekvár
1 kiskanál vanília kivonat
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor

A tészta hozzávalóit összegyúrtam annyi tejföllel, hogy ne ragadjon (kb. 2 evőkanál). Kicsit állni hagytam a tésztát, majd apró golyókat formáztam belőle. Szilikonlappal bélelt tepsire helyeztem a golyócskákat és 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 percet sütöttem.
Miután megsültek és kihűltek a félgömbbé alakult golyócskák egy hámozó késsel nagyon óvatosan kikapartam a közepüket. Az így kapott törmelékhez hozzákevertem a töltelék hozzávalóit (a vajat a mikróban megolvasztottam). A krémet beletöltöttem a félgömbökbe, majd kettesével összeragasztottam.
Porcukorral tálaltam.
Frissentartó dobozban több napig eláll (ha el nem fogy).


4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Élvezeti értékéből biztosan nem vont le semmit az ételfesték kimaradása :-)

Gyönyörű a fotó!!

ManóAnyó írta...

Köszi :)
Nem lakodalomba vittem, a külalak nem számított :) Nekem még élvezhetőbb is volt, mert nem vagyok ételfesték rajongó.

erős ildikó írta...

Szerintem így remek, ahogy van! Viszont jó sokat dolgozhattál vele...

ManóAnyó írta...

Hát tényleg nem 10 perces süti.