2009. október 7., szerda

Bagel

Megint itthon töltöttünk néhány napot Manócskával ezen a héten. Sokan mondták, hogy az első időszak a bölcsiben várhatóan ilyen beteges lesz, de reméltem, hogy majd mi megússzuk. 2 hét bölcsi 1 hét itthon, nálunk ez a rendszer. A gyerekorvos szerint ez teljesen jó, mert általában fordítva szokott lenne (1 hét bölcsi, 2 hét itthon). Az itthonlét alatt megint rámtört a saját péksütemény utáni vágy. Most ezt a bagelt készítettem, és megint elgondolkodtam néhány percre, hogy de jó lenne egy kenyérsütő...

Hozzávalók: 
1/2 kg liszt
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál méz
2 teáskanál só
6 evőkanál olívaolaj
3 dl meleg víz

A tészta száraz hozzávalóit összekevertem, hozzáadtam az olajat és vizet, majd néhány perc alatt rugalmas tésztát dagasztottam belőle. 2 óra kelesztés után átgyúrtam és megformáztam a kerek bageleket. Megformázva további 15 percet kelesztettem. Forrásban lévő vízbe helyeztem a karikákat és kb. 1 percet főztem, majd szilikonlappal bélelt tepsire helyeztem. 175 fokra előmelegített sütőben 35 percet sütöttem.


7 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon guszta lett, megkívántam! A kenyérsütő tényleg praktikus, bár én inkább dagasztáshoz használom.

ManóAnyó írta...

Én is mindig arra jutok a kenyérsütővel kapcsolatban, hogy csak dagasztáshoz használnám. De legjobban a helyhiány tart vissza a vásárlástól.

trinity írta...

Nagyon szép bagelek...Tervben nálam is fél éve:)))
A kenyérsütő igen nagy segítség, nekem legalábbis.. Én is csak dagasztok-kelesztek benne. De helyet, azt foglal, valóban...

Chef Viki írta...

Gyönyörűségesek!

I love kenyérsütő gép! Dagasztok-kelesztek vele én is, nálam elfér a konyhaszekrény pultján a sarokban. Ha használom, előhúzom onnan.

Manócskának Béres csepp? Megelőzésre? Nekünk éve óta nagyon beválik. Felnőttként. De a cseppszám életkorhoz és testsúlyhoz beállítható.

ManóAnyó írta...

A kenyérsütő témát még biztos átgondolom!
Viki: a Béres csepp nem rossz ötlet, régen én is használtam, aztán valahogy teljesen megfeledkeztem róla. Most kapott Manócska valami immunerősítőt, de mielőtt beadnom még utánajárok, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak.

erős ildikó írta...

Szia!
Engem is visszatartott a helyhiány a kenyérsütőtől, de páromtól meglepetésként kaptam, aki megkockáztatta, hogy kihajítom vele együtt. Így muszáj volt helyet csinálni neki, pedig tényleg pici a konyha.
Ma igazából a beharangozott pizza miatt jöttem Hozzád...merre vannak?
Remélem, még nem fogyott el...:)

ManóAnyó írta...

A pizza pillanatok alatt elfogyott, de készült a tésztájából még grissini is, azt felteszem majd.