2009. augusztus 10., hétfő

Marikának

Ezt a süteményt készítette nekünk utoljára. Sajnos többet már nem tanulhatok Tőle.

SZAVARIN

Hozzávalók:
A tésztához:
1 dl tej
4 db tojás
25 dkg liszt
4 dkg kakaó
csipet só
2,5 dkg porcukor
10 dkg olvasztott vaj
3,5 g szárított élesztő

A sziruphoz:
10 dkg kristálycukor
75 ml fehérbor
45 ml brandy

A díszítéshez:
2 dl tejszín
eper, málna

A tészta hozzávalóiból dagasszunk tésztát, majd hagyjuk kb. 1 órát kelni. Vékonyan vajazzunk ki egy kuglófformát, majd a tésztát öntsük át a formába, és kelesszük további 20 percet. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percet. Vegyük ki a tésztát a formából. 
A cukrot, a bort és 75 ml vizet állandóan kevergetve melegítsük fel, míg a cukor el nem olvad, majd gyöngyözve forraljuk 2 percet. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a brandyt. A szirupot kanalazzuk a tészta tetejére. 
A közepét díszítsük eperrel, málnával és a felvert tejszínhabbal.


Nincsenek megjegyzések: