2008. december 13., szombat

Narancsfelfújt

Ezt a desszertet merem ajánlani mindenkinek, aki a karácsonyi ételdömpingben valami könnyű, üdítő kis desszertre vágyik. Habkönnyű, savanykás, gyorsan elkészíthető akár több nappal előre is, mert a fagyasztást jól bírja.


Hozzávalók:
5 vastagabb héjú narancs
5 dkg cukor
4 dkg liszt
4 dkg vaj
3 tojásfehérje
porcukor a díszítéshez

A narancsokat jó alaposan megmosom. Az egyik narancs héját lereszelem, majd kifacsarom a levét. A maradék 4 narancsnak levágom a tetejét és kis késsel kivágom a húst a héjakból. A kivágott narancsok levét is kifacsarom egy szűrőn átpasszírozva.
A vajat felolvasztom, majd belekeverem a lisztet. Leveszem a tűzhelyről és belekeverem a narancshéjat, a narancsok levéből kapott kb. 3 dl narancslevet, és a cukrot. Visszateszem a tűzhelyre és folytonos kevergetés mellett sűrűre főzőm.
A narancshéjak alját fóliába csomagolom és tűzálló tálba helyezem.
Felverem a tojásfehérjéket és a kihűlt narancsszószhoz keverem. A masszát beleöntöm a narancsok héjába. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
A töltött, sületlen narancsokat előre is elkészíthetjük, fagyasztva is jól bírják. Ilyenkor nem kell a fólia, viszont 40 percig kell sütni.

Ötletadó: Laci báci receptgyűjteménye