2009. augusztus 8., szombat

Juhtúrós sztrapacska

Múlt hétvégén vörösboros marhapörkölt készült a bográcsban, barátainkat láttuk vendégül vacsorára.  Férjem huga azonban elültette a bogarat a fülemben, hogy valami fenségesen finom vörösboros marhapörköltet evett juhtúrós sztrapacskával. A sztrapacska készítésen az utolsó pillanatig gondolkodtam, mert már megpróbálkoztam vele máskor is, de valami ragadós massza lett csak belőle. De addig mondogattam, hogy végül csak sikerült meggyőznöm magam, és kicsit félve ugyan, de nekiálltam elkészíteni. Először nem tudom mit ronthattam el, de most egészen jól sikerült.

Hozzávalók 6 személyre:
1,2 kg krumpli
½ kg liszt
1 tojás
½ kg juhtúró
1 nagy pohár tejföl
20 dkg csemege szalonna
só, bors

A krumplit meghámoztam, majd az apró lyukú reszelőn lereszeltem. Hozzákevertem a tojást, sóztam, borsoztam, majd apránként annyi lisztet adtam hozzá, hogy galuska sűrűségű masszát kapjak. Feltettem vizet forralni, amikor felforrt megsóztam, majd nokedliszaggató segítségével a massza kb. harmadát a vízbe szaggattam. Miután a sztrapacska feljött a víz felszínére még 3-4 percet főztem, majd szűrőlapáttal kiszedtem egy tűzálló tálba, és következett a második, majd harmadik adag megfőzése. Amíg a sztrapacska főtt a szalonnát apró kockákra vágtam és egy serpenyőben ropogósra pirítottam. A juhtúrót a tejföllel simára kevertem. Az első adag sztrapacskára halmoztam a túró harmadát, majd következett két újabb hasonló réteg. A szalonnát zsírjával együtt a sztrapacska tetejére öntöttem. 
Tálalás előtt 20 percre a sütőbe tettem felmelegedni. 


3 megjegyzés:

duende írta...

Az egyik kedvenc ételem - imádom, isteni finonm!
És nagyon jól néz a képen, manóAnyó! :)
Szoktam késziteni piritott savanyúkáposztával is, meg zsirban üvegesre futtatott vöröshagymával, tejföllel is.
Nekem a káposztás a kedvencem a legjobban, de mindhárom félét nagyon-nagyon szeretem! :)

ManóAnyó írta...

A savanyúkáposztás jól hangzik!

trinity írta...

Ez tényleg nagyon csábítóan néz ki!!!