2008. december 22., hétfő

Nagyon mandula, nagyon csoki, nagyon finom!

Hétvégén sikerült összehoznom azt a tortát, ami végre kivétel nélkül mindenkinek ízlett. Gyorsan le is jegyeztem a receptet, nehogy elfelejtsem mik kerültek bele. Ez a torta biztos nem utoljára készült itthon, és szerintem módosításra sem szorul. Nekünk így volt tökéletes. A díszítés most nem sikerült tökéletesre, ezt még gyakorolnom kell, de ennek ellenére elfogyott. :)


Hozzávalók:

A mandulás laphoz:
15 dkg darált mandula
15 dkg cukor
1,5 evőkanál liszt
3 tojásfehérje

A krémhez:
15 dkg mandula
4 dl tej
2 tojás
1 csomag csokis pudingpor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg cukor
3 dl tejszín
1 dkg zselatin

A csokimázhoz:

10 dkg 70%-os étcsokoládé
2,5 dkg vaj
5 evőkanál tejszín

A tortalaphoz egyszerűen összekevertem a hozzávalókat. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tortaformában 20 percig sütöttem. A tortalapot hagytam hűlni.
A mandulát a krémhez kicsit megpirítottam (így jobban érvényesül az íze), majd aprítógépben felaprítottam. A tejet a tojásokkal, a pudingporral és a cukorral simára kevertem, majd alacsony hőfokon sűrű krémmé főztem. Beleolvasztottam az étcsokoládét. Amikor kicsit lehűlt belekevertem az aprított mandulát. A zselatint 4 evőkanál vízben elkevertem, majd nagyon lassan melegítve felolvasztottam. A tejszínt felvertem jó kemény habbá.
A tejszínhabot belekevertem a mandulakrémbe, majd belecsorgattam a zselatint és óvatosan az egészet összekevertem.
Mire a krém elkészült, a tortalap pont kihűlt. A tortaforma szélét kibéleltem sütőpapírral és a mandulás tésztára terítettem a krémet. 1 éjszakát dermesztettem hűtőben, de 2-3 óra is elég.
Másnap reggel elkészítettem a mázat: a csokit felolvasztottam a vajjal és a tejszínnel. Amikor kicsit kihűlt a tortaformában lévő krémre öntöttem. Tejszínnel díszítettem volna a tetejét, de ezt még gyakorolnom kell. Az oldalát szeletelt mandulával szórtam be.
A tejszín elmaszatolása ellenére, a torta nagyon finom lett.  



3 megjegyzés:

Vesta írta...

Gratulálok a nyereményedhez :) !

ManóAnyó írta...

Köszi szépen :)

MGL írta...

Gratulálok a szép tortához és a nyereményedhez-

MGL