2008. december 7., vasárnap

VKF XXI - Őfelsége Núr konyhája 1

Azért örültem Piszke VKF témájának, mert mostanában nem sok időm jut olvasásra, de így legalább megvolt az indok, hogy újra kezembe vegyek néhány régen olvasott könyvet. A válogatás nem tartott sokáig, mert elég hamar kezembe került a könyv, ami végül megihletett: Őfelsége Núr, Jordánia királynéja - A nők tartják az égbolt felét. Nem a könyvből valók a receptek, de mindjárt az jutott eszembe, hogy egy arab-amerikai családból származó, Amerikában felnőtt nő, hogyan bírkózik meg az arab gasztronómiával. Én nyitott vagyok minden égtáj konyhájára, de azért nehéz lenne teljesen átszokni.

Jordániában a mansaf a legelterjedtebb nemzeti étel, de most nem ezt választottam, azon egyszerű oknál fogva, hogy a rizst nem nagyon szeretjük. A kebab viszont nagyon is megfelel a családi ízlésvilágunknak. Remélem Őfelsége Núr is meg lenne elégedve vele.

Shish Kebab sültpaprikaágyon
   
Hozzávalók:
Kebab

25 dkg csirkemell
2 gerezd fokhagyma
60 ml citromlé
2 ml só
25 ml olívaolaj
5 aszalt paradicsom
3 hagyma

Sültpaprika:
3 kaliforniai paprika
3 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
2 gerezd fokhagyma

majoránna

A fokhagymát fokhagymanyomón áttöröm. Egy tálban összekeverem a fokhagymát, a sót, a citromlevet és az olajat. A kockára vágott csirkemellet belekeverem a páclébe, és egy éjszakára állni hagyom. 
A hagymát elnegyedelem. Nyársra fűzöm váltakozva a húst, hagymát és paradicsomot.
180 fokra előmelegített sütőben 20 percet fóliával letakarva, majd 10 percet grillezve, megsütöm a nyársakat.

A paprikákat 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütőm, majd kiszedem egy tálba, amit 20 percre letakarok, hogy könnyebb legyen leszedni a paprika héját. A paprikákat megtisztítom, felszeletelem, egy lapos tálra helyezem. A fokhagymákat átnyomom a fokhagymanyomón, majd egy tálban összekeverem egy csipet sóval, az olajjal és balzsamecettel, majd rádobom a majoránnát. Az öntetet ráöntöm a paprikákra.

Tálalásnál a kebab nyársakat a sültpaprika salátára helyezem.

Ötletadó: http://www.cp-pc.ca/english/jordan/index.html




2 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon guszta! :-)
Én is szeretem a kebabot, sokszor készítek itthon.

ManóAnyó írta...

Én sütőben most próbálatm ilyesmit először, de nem utoljára. Az ilyen nyársas ételek nekem a kerti grillezéshez kapcsolódtak.