2009. január 19., hétfő

Kölesfelfújt

Amikor a kelkáposzta lapcsánka receptjét kerestem, akkor leltem rá erre a finom felfújtra. Nem most készítettem először, de valahogy feledésbe merült a recept. Pedig érdemes időnként elkészíteni egy tartalmasabb leves mellé.

Hozzávalók:
4 dkg vaj
15 dkg köles
4 dl tej
2 tojás
0,5 dl tejföl
3 evőkanál méz

A vajat felolvasztottam, majd a kölest kevergetve megpirítottam rajta. A tejet felmelegítettem, majd a kölesre öntöttem, lefedtem és 10 percet pároltam alacsony lángon. Amikor a tejet teljesen felszívta levettem a tűzről és lefedve hagytam kihűlni. A tojások sárgáját a mézzel és a tejföllel habosra kevertem, majd a kihűlt köleshez adtam. A kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítottam. Az egészet beleöntöttem egy vajjal kikent hőálló tálba és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütöttem. 
Saját készítésű sárgabarack lekvárral tálaltam.
Ötletadó: Hargitai György - Pehelykönnyű finomságok


2 megjegyzés:

napmátka írta...

Mmmm.. ez nagyon finom lehet! Valamikor kipróbálom egy kiadós leves után másodiknak. Köszi.

ManóAnyó írta...

Nekünk tényleg nagyon ízlett, remélem Neked is fog, ha kipróbálod.