2009. február 2., hétfő

Narancsleves

A hétvégi jóllakás után, megint egy könnyű kis ebédre vágytam, ami általában valamiféle krémlevest jelent. A narancsok, amiket múlt héten vettem, nem akartak elfogyni, így merült fel az ötlet bennem, hogy készítsek narancslevest. Most próbálkoztam először naranccsal, de megérte. Most kicsit hígra sikeredett, ezért Manócskának Holle rizspehellyel sűrítettem. Legközelebb megpróbálom kevesebb vízzel, bár az íze szerintem így is tökéletes volt.

Hozzávalók:
4 db narancs
1 db vérnarancs
1 db grapefruit
3 evőkanál cukor
1 dl vörösbor
1 dl tejszín
fahéj

A grapefruitnak, vérnarancsnak és az egyik narancsnak kifacsartam a levét. Az egyik narancs héját lereszeltem, majd a lereszelt héjút és a maradék két narancsot megpucoltam és gerezdekre szedtem. A cukrot egy lábosban karamellizáltam, majd ráöntöttem 0,5 dl vizet és belehelyeztem a narancsgerezdeket és a narancshéjat. Amikor a narancsok jól megfürödtek a karamellben, ráöntöttem a kifacsart gyümölcsök levét, 4,5 dl vizet és a vörösbort. Addig főztem, amíg a vörösbor alkoholtartalma biztosan elillant, a végén fahéjjal ízesítettem. Az egészet turmixgépbe öntöttem és 1 dl tejszín kíséretében összeturmixoltam.
Szeletelt narancskarikával tálaltam.


2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Ez nagyon tetszik, ízlésem szerint való, akár csak a korábbi, póréhagymás recepted, úgyhogy mentem is őket kipróbálásra, köszi!

ManóAnyó írta...

Örülök, hogy teteszik. Nekem ez a leves nagyon ízlett, örülök, hogy a grapefruitot is belecsavartam, mert nagyon feldobta.