2009. május 27., szerda

Calzone magyarosan

Ha nagyon leegyszerűsíteném a dolgot, akkor egy összehajtott pizzáról van szó. Bár ezért a megjegyzésért lehet, hogy sokan felkapnák a fejüket, hogy ez egyáltalán nem így van. Az igazság, hogy eredeti Nápolyból származó calzonet még sosem kóstoltam, de remélem egyszer eljutok Nápolyba (és nem csak a calzone miatt), hogy megkóstolhassam. Én a receptet a Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez című könyvben találtam, a töltelék pedig az itthon található alapanyagokból készült.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
1,5 dl víz
0,3 dl olaj
3,5 g szárított élesztő
1 kiskanál só
½ kiskanál cukor

A töltelékhez:
10 dkg füstölt parasztsonka
10 dkg kolbász
1 nagyobb fej hagyma
10 dkg feta sajt
1 evőkanál olaj

1 tojás 

A tészta hozzávalóit jól összedolgoztam, dagasztottam. Langyos helyen 2 órát kelesztettem (közben egyszer átgyúrtam). Ameddig kelt a tészta elkészítettem a tölteléket. Egy serpenyőben felmelegítettem az olajat és megpirítottam rajta a félkarikákra vágott hagymát. Ezután rádobtam az apró kockákra vágott sonkát és a felkarikázott kolbászt. További néhány percet pirítottam, amíg sonka átsült.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztottam, és megpróbálkoztam 1-1 5 mm vastag korongot nyújtani mindkettőből (az alakja nem lett tökéletes). Megtöltöttem a töltelékkel, hozzáadva a felkockázott feta sajtot is. A tésztakorongok szélét bekentem tojással, majd kettéhajtottam és villával összenyomkodtam. A tészták tetejére is került az enyhén felvert tojásból. 220 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem. 


3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Úúúúúú, nálunk lenne rá jelentkező, azt hiszem!

ManóAnyó írta...

Nálunk sem kellett eltenni belőle :))

erős ildikó írta...

De klassz! Nálunk is azonnal elfogyna, azt hiszem!