2009. március 23., hétfő

Kürtőskalács sütőben sütve

Múlt héten figyeltem fel Napmátkánál a sütőben készült kürtőskalácsra. Az eredeti ötlet, ami -től származik, nekem is nagyon megtetszett, hétvégére be is terveztem a vendégváró ételek közé. Csak a wcpapírgurigákkal nem voltam teljesen kibékülve, mert hát az mégsem ételkészítésre való... :) Próbáltam papírtörlő, alufólia hengereket szerezni, de csak 2 jött össze. És akkor megpillantottan férjem sörösdoboz gyűjteményét, és máris meg volt oldva minden probléma. A dobozok sértetlenül visszakerültek, úgyhogy legközelebb is használhatom :) Igaz nem lettek olyan kis aranyos kalácskák, mint Ré-nél és Napmátkánál, de így is elfogyott. Manócskám még a fényképezést sem nagyon bírta kivárni, annyira meg akarta már kóstolni.

 

Hozzávalók 5 kürtőskalácshoz:
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő (7g)
2,5 dl tej
2 evőkanál porcukor
1 tojás
10 dkg margarin

A kenéshez:
1 tojás
10 dkg darált dió
5 dkg kristálycukor

A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztottam, ami először ragacsosnak tűnt, de a kitartó dagasztás meghozta a hatását. Letakarva 2 órát kelesztettem. Amíg kelt a tészta 5 darab fél literes fém sörösdobozt betekertem alufóliával. Amikor szépen megkelt, 5 egyenlő részre osztottam, és kb. 1 m hosszú ujjnyi vastagságú csíkot sodortam minden darabból. Az alufóliát a dobozokon beolajoztam és a szélétől indulva feltekercseltem a tésztacsíkokat óvatosan, mert nagyon könnyen szakadt. Amikor a végére értem lisztezett felületen néhányszor megsodortam őket, hogy egyenletesen összetapadjanak. További fél órát kelesztettem. Sütés előtt bekentem a tésztákat felvert tojással és a dió-cukor keverékben meghempergettem. Felállítva helyeztem a dobozokat egy tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sültek a kürtőskalácsok.


Recept: Pelle Józsefné összegyűjtött receptjei



 

16 megjegyzés:

alchri írta...

Fantasztikusan néznek ki!!!!
Most rohanok dobozos sörért, az már egy más kérdés, hogy ki issza meg pár napon belül a benne lévöt:))))
De muszáj megsütnöm a kürtös kalácsot, mert a gyerekeim imádják!
Nagyon ügyes vagy!
alchri

ManóAnyó írta...

Nálunk szerencsére ott volt a sörösdoboz gyűjtemény :)

The Chef Viki írta...

Megvettem, szuper! Elkezdtem félretenni én is a gurigákat, de kicsit én is ódzkodtam.

Van otthon dobozos sör, majd mondom Zuramnak, igya meg apránként :-)))

Névtelen írta...

Van kisebb fémdoboz is, pl:redbull.Akkor kisebb kalácsokat lehet sütni:-))

napmátka írta...

De jó, hogy Te is megsütötted! Remek ötlet a sörösdoboz is...

ManóAnyó írta...

Viki: én csak óvatosan ajánlgatnék ilyeneket, mert még rákap :))) Bár a cél szentesíti az eszközt :)

Névtelen: tényleg jó ötlet a redbullos doboz, csak azt nem tudom ki fogja nálunk meginni. Ezért nem is jutott eszembe.

Napmátka: köszi az ötletet, mert nagyon fincsi lett. Legközelebb kipróbálom a tojás nélküli recepteddel is.

anita írta...

Nekem lecsusztak a sörös dobozról! Mit csináljak?

ManóAnyó írta...

Anita: miután feletekertem a dobozra a tésztát, lisztezett felületen jól áttekergettem, és a sörösdoboz tetejénél jobban rászorítottam. (a képen látszik is, hogy az alja egy kicsit keskenyebb)

anita írta...

Jól meg hempergettem lisztezett felületen! Viszont a sörös doboz aljához nem gyűrtem be csak simán elkezdtem feltekerni! Köszönöm a tanácsot! Legközelebb megpróbálom így!

Nikoletta írta...

Remek ötlet,én is kipróbálom!Egy kérdésem lenne a dobozokat bevontátok vmivel, vagy csak úgy naturon rá a tészta?Én arra gondoltam, hogy alufóliát rakok rá előtte!Kösz a segitséget.
Niki

ManóAnyó írta...

Nikoletta: bevontam én is alifóliával, és a fóliát kicsit be is olajoztam.

Névtelen írta...

Kitartó gyűjtés után összejöttek a sörösdobozok. Annyira jól sikerült a kürtőskalács, hogy ismételnem kellett. Nagyon köszi.
Jagos Izabella

Névtelen írta...

hm, hm, és sörös üveg nem lenne jó hozzá?
erdélyben hallottam, hogy tisztára mosott sörös üvegbe vizet öntenek, a beolajozott üvegre meg grill csirkét húznak. tepsibe beállítva kell megsütni.

akkor lehet, hogy a kalácsot is meg lehetne sütni olajozott üvegen?

próbálta már így valaki?

ManóAnyó írta...

A sörös üveggel nem merném megkockáztatni, félve, hogy a melegtől szétpattan. Én a grillcsirkét is sörösdobozra húzva hallottam. De bátrabbak kipróbálhatják az üveget is :)

Névtelen írta...

Érdekes
hengereket használsz, de mindenképpen hatásosnak bizonyult, nagyon szép kalácsok lettek.

Névtelen írta...

Én most próbáltam ki, de mivel nem volt elég sörösdoboz, a maradékot üres borosüvegekre raktam de nem pattant szét az előmelegített sütőben sem, nagyon finom lett!