2009. március 18., szerda

Kétszínű leves

Ezt a levest még akkor készítettem és fotóztam, amikor a leveses VKF-re készültem, de végül nagyon feledésbe merült. Most a piros-fehér-zöld ételek kapcsán eszembe jutott, hogy én valamikor ilyet is készítettem. Hát eljött ennek a levesnek is az ideje :)


Hozzávalók:
A piros leveshez:

1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 db nagyobb paradicsom

bors

A zöld leveshez:
1 fej hagyma
50 dkg brokkoli
1 zöldségleves kocka
2 szelet bacon
1 dl tejszín 

bors



A paradicsomokat félbevágom, a vágásnál olívaolajjal bekenem és a vágott felével lefele tepsibe helyezem. A hagymákat (azt is ami a brokkoli leveshez kell), fokhagymát megtisztítom, elnegyedelem és a paradicsom mellé helyezem őket. 200 fokon kb. 20 percet sütőm, amíg a paradicsomokról jól leválik a héj. 
A paradicsomról leszedem a héját, a hagymával, fokhagymával turmixgépbe helyezem, fűszerezem, felöntöm ½ liter forró vízzel és összeturmixolom.

A brokkolit megmosom, rózsákra szedem és annyi vízben ami éppen ellepi felteszem főni. Hozzáadom a leveskockát. A bacont apró csíkokra vágom és megpirítom.
Amikor a brokkoli megpuhult turmixgépbe öntöm a levével (ha nagyon sok a lé, akkor nem kell az egész), fűszerezem, nem felejtem el a sült hagymát és a bacont sem beletenni. Összeturmixolom a végén beleöntöm a tejszínt is és még néhányat keverek rajta.

Tálalásnál 2 kancsóba öntöm a két levest, és kétoldalról, lehetőleg egyenletes sebességgel töltöm a tányérba, hogy középen találkozzanak. 
Szerintem úgy a legfinomabb, ha mindkét levesből (középről) kanalazva fogyasztjuk.





2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

De érdekes! Kíváncsi vagyok milyen lehet együtt az ízük. Persze ehhez ki kell próbálnom!

ManóAnyó írta...

Nekem nagyon ízlett együtt a kettő, pedig a paradicsomlevesért nem rajongok. Ha lesz finom paradicsom, biztos készítek még, de ezek a téli paradicsomok nem valók ehhez.