2009. március 20., péntek

Tavaszköszöntő csokikosárkák

Tegnap az előrejelzés ellenére nálunk nagyon jó idő volt. Ki is használtuk Manócskával és labdáztunk egy jót a napsütésben az udvaron. Remélem mostmár marad a tavasz, mert nekem már nagyon hiányzott. Hátha ez a csokikosárka megteszi hatását :)

Hozzávalók:
Omlós tészta 12 darab kosárhoz:

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaópor
1 tojás
1 evőkanál tejföl


Csokikrém:
10 dkg 70 %-os étcsokoládé
1 dl tejszín

Citromkrém:
10 dkg mascarpone
1 dl joghurt
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
2 dl növényi tejszín
1 citrom

A vajat megolvasztottam. A lisztet összekevertem a vajjal, majd hozzáadtam a cukrot, kakaót, tojást, egy csipet sót és jól összedolgoztam. A tejfölből annyit kell hozzáadni, hogy a tészta jól összeálljon, nekem most kb. 1 evőkanálnyi volt szükséges. Ezután hűtőszekrényben pihentettem kb. 2 órát.
Pihentetés után a tésztát kinyújtottam és a sütőformánál (én fánkformát használtam) kicsit nagyobb köröket vágtam ki. Óvatosan belehelyeztem a formába a tésztákat, egyenként letakartam fóliával és lencsét szórtam a közepükbe a vak sütéshez. 180 fokra előmelegített sütőben 8 percet sütöttem vakon, majd további 4 percet levéve a fóliákat a lencsével.
A csokitöltelékhez a kockákra tört csokoládét gőz felett megolvasztottam, majd hozzákevertem a tejszínt.
A citromkrémhez felvertem a tejszínt a cukorral kemény habbá. A mascarponet összekevertem a joghurttal, a vaníliás cukorral, belereszeltem a citrom héját, majd belefacsartam a citrom levét is. Óvatosan összekevertem az egészet a tejszínhabbal (növényi tejszínt használtam, mert az nem esik össze, szerintem jobban tölthető a krém).
A csokikrémet és citromkrémet beletöltöttem a kihűlt kosárkákba.


5 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Hűűű, ez nagyon jól néz ki! :))

Chef Viki írta...

Csurog a nyálam! Gyönyörű!

Mit gondolsz, muffinformával működőképes?

ManóAnyó írta...

Palócprovence: és nagyon finom is :)

Viki: működik, mert először én is muffinformában csináltam. Csak akkor kisebbek és magasabbak lettek. És akkor a muffinpapírt használtam a vaksütésnél, mert az én formám egy kicsit nagyobb a papíromnál. Még egyszerűbb is volt.

erős ildikó írta...

Ezt nagyon megkívántam! Jó kis tavaszköszöntő, rögtön kisüt tőle a napunk!

ManóAnyó írta...

A mai havazás után elgondolkodtam, hogy valami komolyabb tavaszcsalogatót kell kitalálnom :)