2009. március 1., vasárnap

VKF XXIII - Moscauer

Grenadine találta ki a mostani VKF témát (olajos magvak), ami nagyon jó ötlet volt. Én egy tipikus magvas édességgel készültem, a MOSCAUER-rel. Szerencsésnek mondhatom magam, mert mindkét fő hozzávaló, a dió és a mogyoró is saját termésből származik. Igaz, a dió- és mogyorótörés nem tartozik kedvenc elfoglaltságaimhoz, ilyen szempontból egyszerűbb lenne megvenni a töröttet, de amikor az utolsó héjdarabot is eltüntettem és csak a magok maradnak az asztalon, az nagyon jó érzés :)
De a recept előtt még néhány gondolat az olajos magvakról:
Az olajos magvak a csonthéjas gyümölcsök, egyes hüvelyesek (pl. földimogyoró) és egyes toktermésesek (pl. paradió) összefoglaló neve. Közös tulajdonságuk, hogy igen gazdagok zsírokban és fehérjében, egyes olajos magvakból olajat is sajtolnak, de emellett bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is. A természetes konyha fontos alapanyagai, mert magas zsírtartalmuk mellett rostanyagtartalmuk is igen jelentős. Az olajas magvakat tisztítás után lehetőleg frissen használjuk fel, mert hosszabb tárolás esetén könnyen megavasodnak.


Hozzávalók: (kb. 35 db)
7,5 dkg darált dió
7,5 dkg darált mogyoró
10 dkg porcukor
7 dkg vaj
1 dl tejszín
5 dkg liszt
kevés rum
10 dkg 70%-os csokoládé
1 evőkanál olaj

A vajat megolvasztottam, hozzákevertem a tejszínt és a porcukrot, majd állandó kevergetés mellett lassú tűzön felforraltam. Levettem a tűzről és belekevertem a diót, mogyorót, majd végül a lisztet.
Rumba áztatott teáskanállal, szilikonlappal bélelt tepsibe halmoztam, a halmocskák tetejét ellapítottam. 
180 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütöttem. Hagytam kihűlni, mert melegen még nagyon puhák. A hűlési idő pont elegendő volt, hogy elkészítsem a csokimázat. A kockákra tört csokoládét gőz felett összeolvasztottam az olajjal. A megszilárdult lapocskák egyik oldalát kanál segítségével belemártottam a csokiba, majd rácson hagytam lecsöpögni.

Ötletadó: Horváth Ilona - Szakácskönyv


3 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Egyik kedvencem :)

ManóAnyó írta...

Én most készítettem előszőr, mert olyan nagyon bonyolultnak tűnt, de rá kellett jönnöm, hogy egy nagyon egyszerűen elkészíthető édesség. De legközelebb min. dupla adagot kell készítenem, mert seperc alatt elfogyott.

Vali írta...

Ez nagyon jó, a kisebbik leány imádja.